Няма да увеличават майчинството и детските надбавки, нямало пари

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (43)
16:36 / 23.10.2012
3370
Няма да има увеличение нито на майчинството, което в момента е 240 лева, нито на детските надбавки, които са 35 лева, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Причината е липса на достатъчно средства. Въпреки това Младенов изрази готовност да се срещне с протестиращите майки.

И през следващата година детските надбавки ще останат 35 лева, а майчинството няма да бъде обвързано с размера на минималната работна заплата и ще остане 240 лева. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи, че не са предвидени средства за увеличението им. Една от причините била, че икономиката на страната не може да осигури допълнително приходи в хазната.

"На този етап тези пари не могат да бъдат повече. Годишно над 500 милиона са тези за детските - по 35 лева, които даваме всеки месец на над 80% на всички дечица в България. Над 50% от бюджета на министерството отива само за това.", обясни министър Младенов.

Тотю Младенов съобщи, че подкрепя искането да има подоходно семейно облагане. Той каза още, че е готов да се срещне с протестиращите майки, които в понеделник излязоха на протести в 10 града на страната с искания за увеличаване на детските надбавки и обвързване на майчинството за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата.

"За мен най-правилната политика в тази област е съчетаването на парични средства от обезщетенията с допълнителни социални услуги. Това е нещото, което трябва да правим оттук нататък и ние го правим и догодина ще има реални резултати от това. Догодина майките ще имат много повече възможности за услуги за техните деца", смята Тотю Младенов.

Социалният министър съобщи, че за последните 3 години със средства от европейските фондове са били разкрити нови 133 услуги за над 8500 деца. А през пролетта ще бъде завършен проект със Световната банка за изграждането на 70 детски центъра за над 100 хиляди деца от 0 до 7 години.


Виж коментарите (43)
Още новини от Национални новини:
Проучване показва интересни проценти за партиите седмица преди из...
След МВР акция хванаха непълнолетни в дискотеки и барове
Попариха ни: Плащаме повече за сянка на плажа
Избират делегатите за патриаршеския събор
Жълт код за лошо време днес, очакват се градушки
Кой погуби Христо Ботев? Над 140 години споровете продължават, по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).