Новият проект за Изборен кодекс влиза в НС

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:18 / 19.10.2013
2525
През следващата седмица "Коалиция за България" ще внесе проекта за Изборен кодекс, изготвен от специалната парламентарна комисия.

Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова, изразявайки надежда, че до седмица и другите парламентарни групи ще внесат този проект със свои корекции.

"Ние сме казали ясно, че сме за мажоритарно, за машинно гласуване, за започване на активна регистрация, за осигуряване на равнопоставеност на участниците в изборния процес, за други правила на предизборната и на медийната кампания", посочи Манолова.

Активната регистрация като механизъм срещу т. нар. "мъртви души" е най-сложното решение, изтъкна Мая Манолова. Тя обясни, че се предвижда гласувалите на следващите европейски избори да станат база за списъците за активна регистрация.

Останалите граждани, които не са гласували на изборите за евродепутати, но желаят да бъдат в списъците, ще могат активно да се регистрират по един облекчен начин - по електронен път, чрез заявление или по пощата. Освен това, пропусналите тази възможност ще могат да упражнят правото си на глас в секцията по постоянен адрес.

Машинното гласуване е един от начините хората да бъдат убедени, че вотът за партия и за кандидат ще бъде коректно отчетен, подчерта Манолова.

Тъй като това е една доста драстична промяна за част от хората, затова от "Коалиция за България" предлагат на следващите национални избори да има избори и с бюлетини.
За да няма случаи с надпечатване на бюлетини, левицата предлага това да стане в печатницата на БНБ или под нейния контрол.

Предвижда се също за първи път да има сериен номер на бюлетината, като така комисията ще може да направи съпоставка дали гражданинът е гласувал със същата бюлетина. Относно деня за размисъл Манолова заяви, че промени в текстове и законодателни решения, които вече са се утвърдили, не трябва да се правят.


Виж коментарите (3)

Още по темата (320):
06.09.2014 Над 100 младежи от ГЕРБ Пловдив област взеха участие в семинар за особеностите на изборния процес
12.08.2014 Здравко Димитров получи благодарствени писма от евродепутати
15.07.2014 Бареков с най-висок доход от евродепутатите ни
24.06.2014 Станишев все пак се отметна от думите си и избра Брюксел
14.06.2014 Каназирева: Задължителното гласуване ще удари ДПС и купения вот
13.06.2014 Гиньо Матев: Това правителство няма право да остава
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).