ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нови правила за шофьорските книжки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:49 / 18.03.2024Коментари (0)74479
©
Мобилни шофьорски книжки, самооценка на годността за шофиране и по-добра осведоменост за пешеходците - това са част от промените в правилата на Европейския съюз за шофьорските книжки, които бяха приети от Европарламента на първо четене. И още: шофьор на камион и автобус (до 16 пътници) на 18 години при определени условия, допълнителни критерии в изпитите и изпитателен срок, предава Българското национално радио.

Новите правила въвеждат изпитателен срок от най-малко 2 години за неопитните шофьори. В този период те ще бъдат подложени на определени ограничения, като например за алкохол по време на шофиране, както и по-строги санкции за опасно шофиране.

18-годишните ще могат да карат камион и автобус

Зелена светлина се дава на 18-годишните, които искат да карат камион или автобус с до 16 пътници, при условие, че притежават удостоверение за професионална компетентност. Освен това 17-годишните трябва също така да имат право на шофьорска книжка за автомобили или камиони, ако са придружени от опитен водач, се казва в проектозакона. Това се прави с цел да се смекчи недостигът на професионални шофьори.

Такъв изпитва и транспортният бранш в България и това е от години. По последни данни в ЕС не достигат близо 500 хил. шофьори, обясни директорът на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров пред БНР преди няколко месеца. Според него моментно решение на проблема у нас може да е облекчаването на режима за внос на кадри от трети страни.

Липсата на професионални шофьори засяга и автобусният транспорт у нас. Това е една от причините за затварянето на междуселищни линии. Проблемът е голям, защото малки населени места остават откъснати от света и обречени на изчезване.

Валидност на шофьорските книжки

Шофьорските книжки трябва да са валидни най-малко 15 години за мотоциклети и автомобили и пет години за камиони и автобуси, гласят новите правила.

ЕК предложи да се намали валидността на свидетелствата за управление на превозни средства за възрастни хора, но това не беше подкрепено от евродепутатите. Те обясниха решението си с това, че така се избягва дискриминация, както и се гарантира правото им на свободно движение и участие в икономическия и социалния живот.

Въвежда се самооценка

Евродепутатите обаче се съгласиха водачите да оценяват собствената си годност за шофиране, когато се издава и подновява шофьорска книжка. Държавите-членки сами ще решават дали самооценката трябва да бъде заменена с медицински преглед, подчертават от ЕП.

Шофьорска книжка - на мобилния телефон

В подкрепа на единния пазар на ЕС членовете на ЕП подкрепят въвеждането на цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилен телефон. Предвижда се тя да е напълно еквивалентна на физическата шофьорска книжка. Така подмяната, подновяването или замяната на свидетелство за управление ще става много по-лесна, тъй като всички процедури ще се извършват по интернет.

 Проектът за новите правила за шофьорските книжки е приет на първо четене. Въпросът ще бъде проследен от новия ЕП след европейските избори на 6-9 юни.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: