Нов неочакван удар срещу генерал Мутафчийски

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (24)
20:39 / 19.05.2020
44306
Георги Гочев е класически филолог, преводач, публицист и е главен асистент в департамент "Средиземноморски и източни изследвания" на Нов български университет. Ето какво написа той във Фейсбук:

Равносметка на ситуацията, напълно субективна и без мнение за тестове, ваксини и медицински грижи (доста дълъг пост)

1. В България имаше коронавирус (за тези, които го отричат), но нямаше епидемичен бум (за тези, които прегърнаха идеята за пикове и адове). Нямаше в нормативен план, нямаше и в сравнителен план.

2. Това може да се дължи на някои навременни мерки (затварянето на границите и ограничаването на скупчването на хора), взети от щаба, може да се дължи на здрав разум от страна на хората, а може да се дължи и на базови причини като социалната затвореност на големи части от българската територия, на по-консервативния начин на живот в българските градове, на липсата на мегаполиси.

2.1. Типично по български тези мерки се спазваха и контролираха отгоре-отгоре.

2.2. Типично по български управлението се отказа от тях със скоростта, с която ги наложи.

3. Беше създадена атмосфера на паника и страх, която надхвърли реалната заплаха. В този процес си съучастваха управляващи, медии, социални мрежи, обикновени хора и интелектуалци.

4. Тази атмосфера беше узаконена от Закона за извънредното положение, който беше правно неиздържан, така че отваряше възможност за безотчетно и безотговорно управление.

5. До фрапантни злоупотреби с власт не се стигна. Имаше заплахи с апокалипсис, казармено набиване на канчетата, гонене по паркове и къртене на пейки (прочутите демонтирани пейки в Бургас), но имаше и смешно неумение да се употребява тази извънредно голяма власт (сенилните прояви на един министър по отношение на маските).

6. В тази атмосфера на страх беше медийно конструиран образ на нов спасител, синтез на образите на предишните двама. Ако Симеон беше спасителят с корона, а Борисов спасителят с униформа, Мутафчийски има в ореола си и корона, и униформа. И цар, и генерал.

Този образ на спасител обаче е по-различен от предишните по следните критерии:

6.1. Специалист е. Модерното общество героизира специалиста, тесния специалист.

6.2. Лекар е. Модерното общество героизира лекарите, доколкото героизира здравото и дълголетно тяло.

6.3. Мъжкар е, силовак, войник, не цепи басма на "мисирките". Новото модерно е консервативното, предмодерното, патриархалното.

6.4. Няма коса. Липсата на коса като знак за съвършенство (кръгъл, сферичен), чистота и потенция. Нас, ако не сте забелязали, ни управляват само гологлави.

6.5. Има антипод с голяма фенска маса, също лекар, който обаче ходи малко мърляв и говори малко мърляво.

7. На харизмата на този образ се предаде голяма част от интелектуалния ни елит. Критичните фигури от протестите през 2013 г. се отдадоха в голямата си част на интелектуален комформизъм и възпроизвеждане на медийните и властови стереотипи.

8. Под "интелектуален комформизъм" разбирам: неразличаването между личен страх, личен интерес и реална ситуация. Неразличаване между думите, образите и нещата. Неразличаване между тук (България, Балканите) и там (Западна Европа, САЩ).

9. В резултат на изброеното сме в нова ситуация, в която виждам три абсолютно важни неща:

9.1. Новият страх е страхът от икономическа рецесия, който оправдава все по-сериозна намеса на държавата в частния бизнес (държавни бензиностанции и пр.).

9.2. Все повече хора са склонни да се откажат от правата си временно или за по-дълъг период от време в името на защита от страна на държавата.

9.3. Критичните медии изчезват с бясна скорост и с мълчаливото (или не толкова мълчаливо) съгласие на обществото, което оплюва журналистите, когато задават въпроси (вярно, не гениални, но въпроси, които си задаваме всички), и реве за тях или им качва лицата по билбордове, след като ги размазват на улицата.

10 и последно. Моля! Всякакви контрафактуални обяснения - ама можеше да стане еди какво си като в Италия - са оправдание за провала на интелектуалната интуиция.

Това са моите субективни равносметки.

Виж коментарите (24)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).