ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нинова: Сглобки и договорки за власт, постове и пари – това е бюджетът на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС
Автор: ИА Фокус 13:07 / 27.07.2023Коментари (4)1593
©
"Сигурни сме, че това, което виждате в залата днес, го виждате за пръв път: двете управляващи коалиции публично се скараха по най-важния въпрос на държавата - бюджета. Грозно и цинично - единият управляващ партньор нарече собствения си министър от другия управляващ партньор лъжец. Делян Добрев каза, че министър Василев лъже от трибуната. Вътре мнозинството да се кара по този начин по най-важния въпрос. Разбира се, защото става дума за пари и това как да бъдат разпределени интереси и пари“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на дебата за бюджета на държавата за 2023 г.

Тя подчерта, че социалистите от няколко седмици предупреждават за две бомби, заложени в бюджета.

"Първата е рискът транш по Плана за възстановяване и устойчивост да не дойде до края на годината - риск, който е потвърждаван и от управляващото мнозинство, мисля и г-н Василев е изразявал резерви. А тези средства са заложени в приходната част на бюджета. И ако не дойдат – няма да има съответните разходи, вероятно това ще се отрази на дефицита. Този въпрос обаче е обективен и зависи от нас – дали ще приемем необходимите закони в необходимия срок, за да дойдат тези пари“, посочи Нинова.

По думите ѝ вторият риск се крие в това дали средствата от енергийните дружества ще влязат в бюджета или не. "Г-н Василев ги е предвидил като приход. Но част от управляващото мнозинство като ГЕРБ не искат те да влязат в общия бюджет или във фонда за сигурност. Което означава, че още една част от приходната част на бюджета да не се изпълни - това означава още риск за повишаване на дефицита“, заяви лидерът на БСП и се обърна към управляващите: "Значи, ако не влезе ПВУ и не влязат тези средства - 3% дефицит и Еврозона ще видите, ама друг път. А големият ви приоритет сега и веднага е влизане в Еврозоната. Евроатлантическото мнозинство сами си взривявате голямата цел да влезете в Еврозоната, като си оспорвате 3-процентния дефицит“.

Според нея обаче, вторият ефект - освен ръст в дефицита и риск за Еврозоната, както управляващите я разбират и я искат, има още един, по-голям риск. "Ако тези пари не влязат – ще трябва да се режат разходи. Като ги няма тези приходи - трябва да се режат разходи. И почти се сещаме откъде ще ги режете – сигурно от заплати, от доходи, от капиталови разходи – т.е. от инвестиции за икономиката, която трябва да е двигател на всички останали процеси. Отнякъде г-н Василев ще трябва да реже, ако тези пари не влязат“, посочи тя.

Нинова се обърна към управляващите: "Кой ще страда от тази работа от вашите разправии тук? Коалиция ли сте, не сте ли коалиция, едноръки джентълмени ли сте, какви сте? Спрете! Или се подредете или си ходете, за да влезе тази държава в ред“.

Тя бе категорична, че от този цирк, който управляващите представят за пореден път, ще страдат българската икономика и българските хора, на които управляващите ще трябва да орежат доходите.

"Кой ще спечели? Частните енергийни дружества. Прав е колегата, изказал се преди мен, който каза – става дума за див лобизъм. То се вижда от Околовръстното какво правите - че си гледате частните интереси, че не можете да си наместите порциите на властта и че всичко това го представяте пред целия български народ. Поне имайте доблестта да го обясните“, реагира лидерът на БСП и отново зададе въпроса:

"Какво става? Министърът на финансите внася предложения тези пари да влязат в бюджета. ГЕРБ ги отхвърлят. Нямате мнозинство. Асен Василев казва: "Този бюджет не го признавам“, Денков поставя под риск правителството, казва, че ще хвърля оставка, Борисов ги събира, сгъва ГЕРБ, сгъва всички останали и казва: "Не, ще подкрепяме Асен Василев - иначе ще падне правителството“. И чуйте защо – не, за да върви икономиката на България, не, за да е добро за българския народ, а за да не му падне правителството. Защото властта, порциите, имунитета му са най-важни. Ето, това е целта“.

Лидерът на БСП подчерта, че от една страна стоят власт, порции, имунитет на базата на всякакви компромиси, на договорки в стаички, на рязане на ръце на тези, които не се съгласни. "Къде е Добрев? Щеше да си реже едната ръка, ако се съберат с Асен Василев. На цената на всичко това, но за сметка на кого? На българската икономика и на българския народ. Ето това правите. И нека всички да са наясно какво се случва в залата – сглобки и договорки за постове власт и пари в ущърб на българския народ. Ето това е бюджетът на правителството на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС“, заключи Корнелия Нинова.


Още по темата: общо новини по темата: 664
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
02.01.2024 »
30.12.2023 »
29.12.2023 »
предишна страница [ 1/111 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Леля Кури полудя,че не е на власт.Вече няма износ за Украйна няма комисионни.Милиарди направи и иска още.Защо така Кури един син имаш не може да налапаш цяла България.Алчност до полудяване.
0
 
 
Всеки Бюджет винаги се е въртял около това! А не около законосъобрадното му разпределение! Запушва се нечия уста! За да могат да си свършат тяхната работа! Демокрацията в кенефа! А да се говори за справедливост си остава химера!
0
 
 
Тази не чегърташе ли изпълнителните директори на оръжейните заводи, докато "не изнасяхме" оръжие за Украйна? Рестото сигурно е толкова сладко, че като спре да се получава и започва да горчи.
-1
 
 
Стрино Кури ма, а ти га яде кИфтетата УбУУ ли бешИ?!? А? Ама сИгЪ понеже са тЪ турили на постна сУфрЪ и мрънкотиш…
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: