Нашите роми раждат най-рано

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (70)
09:49 / 13.10.2011
6227
Българските роми са на първо място по ранна раждаемост и по детска смъртност сред хората на своя етнос от други 6 европейски страни. Това показва международно проучване на здравния статус на малцинството в нашата страна, Гърция, Испания, Португалия, Румъния, Словакия и Чехия. От българска страна то е направено от Института за изследване на населението и човека при БАН и една от неправителствените ромски организации.

Според Илона Томова, научен сътрудник в института, в една трета от ромските домакинства родителите изобщо не са наясно какви и колко имунизации имат хлапетата. Заради лошата хигиена, неправилното хранене и липсата на прегледи при зъболекар над 40% от малките са загубили постоянните си зъбки още в детска възраст.

Целта на изследването е да се видят трудностите, които ромите срещат при достъпа до медицински услуги, пояснява Томова. След това да се изготвят национални програми и европейски политики. Изследването показва, че ромите живеят доста нездравословно. Над половината от мъжете и една трета от жените пушат редовно. Най-много закоравели пушачи има сред хората от 30 до 44 години. В 17,4% от домакинствата пък има поне един човек, пристрастен към алкохола или наркотиците. Почти всяко пето от тези проблемни семейства живее в бараки и фургони в гетата.

Всеки четвърти в семействата не е здравноосигурен. Според изследването сред останалите си събратя българските цигани определят собственото си здраве като най-лошото.

Най-често ги мъчат хипертония (56%), диабет, астма (47,5% от децата и 23,9% от възрастните), хроничен бронхит, сърдечни заболявания, язва на стомаха, артрит, ревматизъм, проблеми с простатата и др. Над средните за останалите страни са и данните за алергии и мигрена. Само невниманието към нервните и психическите проблеми изкачват българските роми напред в положителната класация, коментира Илона Томова.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (70)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).