ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нашенец от Берлин: И тук ремонтите продължават с години, но са качествени! Не липсват и преливащи кошчета за боклук!
Автор: Пламена Николова 12:07 / 18.12.2020Коментари (2)3492
Сали Светославов, студент от Варна, популярен с множеството си благородни инициативи и доброволчески каузи, сподели специално за Varna24.bg впечатленията си от пребиваването си в Берлин, където гостува при роднини. Публикуваме разказът му без редакторска намеса:

"Началото на месец декември пристигнах в немската столица за близо един месец. Знам, че броят на българите в Берлин и изобщо в Германия нараства тройно след 2010 година. Знам много неща от личен опит, защото близките ми живеят тук.

След включването ни в Европейския съюз, пътуването стана много по-лесно. Първите масови емиграции се случиха тогава. Но настъпването на световната криза в началото на века, засили и нуждата от търсене на работа в чужбина. През 2010 година започнаха единици да търсят прехраната си на Запад, а най-предпочитаните страни бяха Германия, Полша, Англия, Франция и други. Лично аз бях свидетел на тези събития преди точно 10 години. Като минаха 1 – 2 години и всеки имаше поне един познат в чужбина, започна по-големият интерес към работата, която е добре заплатена там. Между 2012 – 2017 година в рамките на 5 години се изнесоха в чужбина стотици варненци, а в национален мащаб хиляди може би. Между този период имаше вече цели семейства в чужбина. Във Варна познавам десетки семейства, които вече са се установили в големите градове на Запада. Така започват историите на стотици познати, приятели, комшии, роднини, а и моята в личен план.

Всеки българин в чужбина се среща с няколко основни проблема. Това обикновено са: езикът, работата, квартирата. Всеки, когото съм попитал е посочвал главно тези три най-важни спънки пред новото установяване тук. С годините и запознанствата с други дългогодишни емигранти нещата вече макар и малко са по-лесни според коментарите на емигрантите.

Варненците в Берлин не са никак малко тук те са около 10 000 човека. Нямат обособени квартали в които се намират те, но помежду си се познават и често виждат. Трудното намиране на квартира и високите цени не позволява голям избор и поради тази парични, както се казва кой където е намерил жилище – там е отседнал. Това за повечето не е проблем да се срещат по паркове, да ходят по кафета и да се виждат, като цяло. От този факт си направих извода, че все пак обществото ни изпитва нужда от социален контакт със "свои". Познават и комуникират с чужденци, поради служебни причини – работа, квартира, превод на документи и други. А това са хора от турски, немски, арабски произход. По този повод бих споменал, че немската държавна администрация е доста отворена към адаптация на чужденците. Както с "принудителни", така и с други методи успява да се справя с интеграцията. В много сгради може да видите надписи на турски, арабски, руски език. На не малко места вече се забелязват и български надписи. Прави впечатление, че българските емигранти знаят езика, но не толкова добре. Голяма част изпитват нужда от преводач при сложни административни срещи. Въпреки това се стараят да се научат.

В разговор нашенци споделят, че повечето работят в строителството, в закусвалните, дюнерджийниците, като хигиенисти, преводачи, куриери и други. Не пропуснаха да споделят, че трудът им често се експлоатира от работодателите. Споделиха, че е много по-лесно да се работи с немци, отколкото с нашенци или немските турци. Интригите, както в родината, така и на чужда територия не липсват, според голяма част от българите в чужбина. Понякога заради завист, понякога, заради нещо друго.

Транспорта в Берлин е многообразен и удобен. Общественият транспорт е в жълто и представлява: автобуси, метро и трамвайни линии. Повечето използват месечни или тримесечни карти и пътуват често. Разстоянията са дълги, но транспортът е на често. От няколко години наши съграждани тук използват лични автомобили. Повечето избягват личните автомобили, поради многобройни причини. Част от тях е скъпата поддръжка тук, високите данъци, скъпите застраховки, натоварения трафик и трудното намиране на места за паркиране. Споделят, че плащат и много глоби, заради неволни грешки по пътя. Многобройните камери са причината, шофиращите да спазват стриктно правилата за движение. Малки парко-пунктове се забелязват около метрото, големите магазини, административни сгради. Тук колоездачът е важна част от немския трафик. Велоалеите са разположени на пътното платно и шофьорите са доста толерантни с колоездачите. Българите в Берлин не предпочитат колелото.

Ремонтните дейности са обичайна част от градската среда и се приема за нормалност подмяната на асфалт да продължи 3 – 4 години. Според нашенци ремонтите продължават толкова, но след това поне 7-8 години няма такива на същото място. На работните места в повечето време не се забелязват работници, а през нощта не се работи. Когато пък се налага бърз ремонт, тогава то се приключва за много кратко време. Участъците в ремонт са заградени и не са приятна част от градската среда.

В интерес на истината, градската среда не е по-различна от нашата в големите български градове. Централните части се поддържат по-чисти, но забутаните столични улици са мръсни. На доста места в по-крайните квартали може да се забележи изхвърлен голям отпадък, като мебели, техника, стари килими и т.н. Нашенци твърдят, че не са изхвърляли по този начин боклук, защото ги е страх от глобите, а други го правят, защото можело някой да прибере по-запазените неща. Определено гледката не е приятна. Събота и неделя кошовете за боклук са препълнени и около тях е голяма мизерия, но това се приема обичайно за големия град.

Прави впечатление, че на всеки 10 метра може да се види кош за отпадъци. Преди пандемията събота вечер е време за веселби, улични събирания и масово пиене на бира. Забелязвани са пияни хора на улицата да спят по пейки, да пускат музика на улицата и други обичайни неща за свободния човек на Запада. Неделя е време за почивка  и всички магазини са затворени, освен пекарните.

Като студент по Национална сигурност, бих коментирал, че нивото на сигурност тук е високо. Могат да се забележат често патрулиращи полицаи в метрото, по централните части на града. Полицейски коли минават по забутаните улици често. Оборудването и екипировката на служителите на реда е на високо технологично ниво, а очевидна е добрата физическа подготовка на полицаите. Присъствието им всява респект, отколкото досадност и натрапчивост.

Българите се адаптират лесно към средата, в която се налага да живеят с мултикултурно общество и не им пречи да приемат чужди традиции, да се съобразяват с техните стандарти и да работят върху навиците си, за да се интегрират тук. Спазват правилата, поддържат контакт с местните органи и задължително намират начин да разрешат възникнали административни проблеми. Глобите се плащат възможно най-скоро, а правилата се спазват стриктно. Има разбира се такива, които се опитват да пробват системата и да минават между капките, но не им се получава. При въпрос защо не спазваме правилата в България и винаги се опитваме да минаваме между капките, моят отговор е, че при по-благоприятни икономически условия нашенци се мотивират да спазват правилата. Отсъствието на български организации за интеграция, взаимна подкрепа, активности, дори защита правата на българите тук, е минус за нашите съграждани.

Културни, религиозни и други събития не са част от ежедневието на българина, работещ в чужбина. При големи немски или други концерти и събития, те ги посещават, но имат и нужда от български. Прави впечатление, че българите следят събитията в Родината и ги коментират активно помежду си, но винаги сравняват всичко с немската реалност. Тук е моментът да спомена мнението си, че ако чакаме някаква промяна в България, тя е възможна да дойде с българите от чужбина. Те пряко виждат и прилагат в живота си модерния свят и биха работили за по-добри условия в Родината. Факт е, че емигрантите имат голям принос в българската икономика със средствата, които пращат в България. Не е тайна, че българите по празници и всяко лято мечтаят да бъдат в Родината си. Всеки има надежди, че някой ден ще се завърне в България".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.12.2020 г.
0
 
 
Тоз некъв инфлуенцър ли са води?
0
 
 
Явно е малък и не е бил роден 1989 декември до март 1990г.какво отприщване имаше.Наложиха ни визи да не се изнесе държавата!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: