ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нашенци луднаха, разграбиха магазините за електроуреди
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:37 / 28.10.2022Коментари (1)19163
©
Масово хората започнаха да търсят електроуреди за отопление на домовете си заради скока на цените на парното с 40 на сто и на дървата, които реално са поскъпнали двойно. Особено се засилва интересът към уреди за отопление със застудяването на времето.

Масово искат да минат на ток, тъй като цената му е скочила само с 3,3 на сто и се оказва, че е най-евтино, особено ако се отоплявате на енергоефективен уред. Това се доказва и от анализ на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, цитиран от "Телеграф“.

Според него най-евтино е отоплението с термопомпа и инверторен климатик. 

В момента на пазара има много опции за електроуреди, но най-популярни са керамични панели, инверторни климатици, електрически конвектори, вентилаторни нагреватели, термовъздушни завеси и нагреватели тип UFO. 

Ефективни 

Керамичните панели се считат за едни от най-добрите, тъй като за разлика от вентилаторните печки и конвекторите, те запазват топлината дори след изключването им. Принципът на работа на това устройство се основава на комбинацията от конвективно и инфрачервено отопление.

Ако площта на помещението е до 20 квадратни метра и топлинните загуби са малки, тогава за пълно отопление можем  да се справим с един керамичен панел с мощност 1 kW.  Предимствата на керамичния нагревател са, че са икономични – консумират по-малко ток, при това въздухът в стаята не само се затопля, но и става по-мек, което гарантира приятен микроклимат в помещението.

Може да се ползва по-евтиният нощен ток, изключени те продължават да излъчват топлина. Те са пожаробезопасни, децата и домашните любимци не могат да се изгорят. Недостатък е крехкият керамичен материал, който не издържа на удари и може лесно да се повреди при преобръщане. Мощността на устройството не винаги е достатъчна за пълно затопляне на голямо помещение и понякога са необходими да се инсталират няколко панела наведнъж, в зависимост от размера им. 

Инверторни климатици

Инверторният климатик работи на принципа на термопомпа. Той може не само да стопли въздуха, но и да охлажда в горещото време на годината. В конструкцията на този нагревател има специален топлообменник, в който има фреонов кондензатор. Инверторният климатик има две важни характеристики, а именно ефективност и високо ниво на производителност - от 1 киловат електроенергия се получават примерно 3-5 киловата топлинна енергия.

Устройството е с 65% по-изгодно от другите видове отоплителни уреди. Заради възможността да се задава температурата, която искаме да поддържаме в помещението, не се налага постоянно да го включваме и изключваме, което помага да не се губи енергия, поддържа приятен микроклимат, износва се по-малко и издържа по-дълго от конвенционалния климатик. Недостатък е високата цена на инверторния климатик, електрониката на устройството е чувствителна при внезапно падане на напрежението в мрежата. 

Икономично

При електрическите конвектори въздухът преминава през нагревателните елементи вътре в самия уред. Топлият въздух се издига, а студеният потъва. Така цялата стая се отоплява. Електрическият конвектор е с голяма отоплителна площ. Предимство е безшумната му работа, лесно се монтира – може да се постави на стойка на пода, да се окачи на стената, безопасно е да се използва в стая с малки деца и домашни любимци.

Трябва да се обърне внимание на факта, че ефективността на отоплителния уред зависи от местоположението му в стаята. Колкото е по-ниско, толкова по-добре работи. По данни на производители с конвектори икономията може да стигне до 20 на сто. 

Маслени радиатори

Маслените радиатори са компактен тип нагреватели, в които минералното масло, което се намира вътре в устройството, действа като вещество за съхранение на топлина. Мощността на масления охладител е средно 1,5-2 киловата.

Предимство е, че работят безшумно и запазват топлината дълго време след изключване на устройството от мрежата, но консумират немалко електроенергия, тоест не са икономични. Корпусът им може да стане много горещ и са опасни за малки деца и домашни животни. 

Вентилаторни печки

Това е една от най-често срещаните опции за отопление. Мощността на такъв нагревател е средно 2–2,5 киловата. Вентилаторният нагревател осигурява разпределението на топлия въздух чрез нагряване на намотката и вентилатора. Освен това някои от моделите имат специален въртящ се механизъм, за да можете да затопляте равномерно въздуха на по-голяма площ.

Бързото загряване на цялата стая е сред предимствата на вентилаторната печка. Безопасна е заради наличие на защита от прегряване и функция за изключване при преобръщане. Но създават шум по време на работа, а също и значително изсушават въздуха, предупреждават специалистите.


Още по темата: общо новини по темата: 489
10.02.2023 »
14.07.2022 »
01.07.2022 »
26.04.2022 »
21.04.2022 »
20.04.2022 »
предишна страница [ 1/82 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не разбирам защо никъде не се споменава за инфрачервените отоплителни уреди? Аз ползвам такъв от 10 години.Работи сумарно средно по 2 часа на ден и сметката ми за ток за месеца се увеличава с 20-30 лв. А как топли! Всички други уреди ряпа да ядат.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: