ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Наистина ли се пращат призовки за мобилизация в българската армия?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:01 / 09.03.2023Коментари (6)4884
©
В пост със снимка във Фейсбук, получил стотици коментари и споделяния, пише, че "започва подготовката на пушечно месо", внушавайки извършване мобилизация за Българската армия и евентуалното използване на мобилизираните за чужди интереси (според Фразеологичния речник на българския език "пушечно месо" означава "неосъзната войнишка маса, която бива изтребвана за чужди интереси"), предава БНР.

Снимката в поста показва известие за явяване до 25.01.2023 година в офис за военен отчет към Община Стара Загора за получаване на повиквателна заповед. Известието няма адресат, но фигурира подпис на лице, за което в текста пише, че е на цивилния служител Зарко Шишманов - експерт в офиса за военен отчет.

Коментари под поста разбират посланието в него като начало на мобилизация за цивилни в армията на Република България във връзка със сложната външнополитическа обстановка.  

Постът генерира множество провокативни коментари.

БНР направи проверка на въпросното известие, като се свързахме с началника на Военно окръжие – Стара Загора полковник Людмил Маринов.

Той потвърди, че известието от снимката в социалните мрежи е реален, истински документ, издаден от офис за военен отчет в Община Стара Загора, с което запасните се викат за връчване на повиквателна заповед. И обясни, че при явяване на запасния в офиса за военен отчет ще му бъдат обяснена причината за връчването на повиквателната заповед, в кой случай може да бъде извикан за изпълнение, както и произтичащите от заповедта задължения.

Известието обаче не е повиквателна заповед, нито мобилизация, а част от рутинна процедура за попълване на запасния състав.

"Това са рутинни дейности при които се подменят запасните, техника-запас, резерв и т.н. Пак искам да уточним - не става въпрос за запасна мобилизация, това са рутинни действия, които се извършват за подмяна на състава..."

"Ние подменяме хората - т.нар. запасни, които реално при мобилизация, при война, ще изпълняват своите задължения", каза полк. Маринов. Той подчерта, че ако в заповедта има някакви задачи, те не са извън територията на България.

Началникът на Военно окръжие – Стара Загора обясни, че към 25 януари 2023 г. няма обявена обща или частична мобилизация за Българската армия. 

"Ние нямаме такива задачи - да извършваме мобилизация, към момента."

Проверка в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България показва, че обща или частична мобилизация може да бъде обявена единствено от президента на Република България, което не е факт към 25.01.2023 година.

Твърдението, че започва подготовката на пушечно месо, внушаващо извършване на мобилизация за Българската армия е НЕВЯРНО. Снимката, показваща известие за явяване в офис за военен отчет към Община Стара Загора не е фалшифицирана, но документът е част от рутинна процедура за подмяна на запасния състав, а не за редовния състав на Българската армия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-3
 
 
Нищо рутинно няма.Подготвя се мобилизация и изпращане на фронта в чужбина.Само ,че ще става лекичко и мекичко щото иначе всички ще се изправим.Това е дело на Радев,който е подчинен на НАТО и тази цялата шайка!
на 09.03.2023 г.
-4
 
 
Рутинна процедура била, която обаче я бяха забравили с години, а сега изведнъж случайно се активизираха. ;)
0
 
 
Поредния напън на русоробите да направят новина и да изпълзят като въшка на чело!
-4
 
 
От кога го говоря. Сега всички привърженици на партията на войната ще имат възможност да повоюват срещу набеден враг в реални условия. Не само да пишеш за рашки, ватници, Масква и каквото там обикновено се ползва. Честито на всички военолюбци. Да очакваме ли бягства от България и продажби на смешни цени на автомобили и мотоциклети на КПП-тата?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: