ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Най-изгодно сирене на едро можете да купите в София, в Кърджали е най-скъпо
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:04 / 21.03.2022Коментари (0)1088
©
Храните са поскъпнали с минимум 31 на сто през последната година. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), които отчитат движението на цени на основните хранителни продукти на едро на борси и тържища. През март индексът на тържищните цени, който отразява това поскъпване или поевтиняване на продуктите се е увеличил с 31 на сто в сравнение със стойността си преди година. Това реално означава, че потребителската ни кошница е поскъпнала с поне толкова.

Спрямо 2005 г., когато индексът е въведен, стойността му е вече двойна - тоест основните храни са увеличили цената си двойно за целия този период от 17 години, като голяма част от поскъпването е реализирано именно през последната година.

Лошата новина е, че реално поскъпването, което се усеща от джобовете и банковите ни сметки, е още по-голямо, тъй като всички тези продукти се продават с надценка, а предвид поскъпналите горива и електроенергия, необходими за транспорта и съхранението на продуктите, тя е и по-висока.

Така, според данните на ДКСБТ, краставиците се продават на едро по 4,18 лева за килограм, но малки търговци в квартални магазини бяха категорични през “Труд", че те самите не могат да ги купят по-евтино от 5-5,50 лева за килограм. Така за крайните потребители цената им е около 6 лева за килограм. Същото според търговците се отнася и за всички останали продукти от основните храни, следени от ДКСБТ.

Още повече, че индексът приравнява разликите в стойността на продуктите в различните области на страната, а те са големи, като един и същи хранителен продукт може да се предлага два пъти по-скъпо в определен регион в сравнение със същия в друг район от страната.

Въпреки всички тези условности е ясно, че разходите ни за храна растат, при това главоломно през последната година. И предвид данните от Националния статистически институт, че около една трета от доходите ни отиват за храна, това сериозно утежнява бюджетите на домакинствата.

През последната година на едро цената на олиото, доматите и краставиците се е увеличила почти двойно. Олиото вече е с 2 лева по-скъпо за литър и се продава на едро средно за 4,68 лв./л, доматите с 1,37 лева за килограм до 3,25 лв./кг, а краставиците с 1,51 лева до 4,18 лева за килограм. За последните 12 месеца кашкавалът тип “Витоша" е увеличил цената си с 3 лева за килограм до 14,09 лв./кг. Поскъпват още брашно, сирене, пилешко месо, картофи, зеле, моркови, яйца и почти всички останали основни хранителни продукти.

Най-много искат за олио в Ямбол. Кравето сирене на борсите в Кърджали стигна 14 лв./кг. Най-евтина е каймата в Бургас. Най-евтино на едро се продава смесената кайма от телешко и свинско в област Ямбол.

Цената на кравето сирене на борсите и пазарите в област Кърджали достигна до 14 лева за килограм на едро, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). При това минималната цена, на която се предлага на едро продуктът е почти същата – 13,50 лева за килограм при средно 8,70 лв./кг в страната. Цената на кашкавалът тип "Витоша“ в областта се предлага при абсолютно същата минимална и максимална цена на едро. 

Най-изгодно краве сирене на едро можете да закупите на борсите и тържищата в София – срещу 5,50 лева за килограм, а кашкавал в област Силистра, където един килограм от млечния продукт на едро струва 11 лева. 

Най-много искат за в област Ямбол – 5,70 лева за литър при минимална цена за същия продукт на едро от 3,11 лева за литър в област Силистра. 

Най-евтино се предлага смесената кайма от телешко и свинско в област Бургас – срещу 4,20 лв./кг. В област Враца цената на същия продукт достига 8,20 лева за килограм на едро. 

Най-евтино кокоши яйца могат да се намерят в област Силистра – срещу 19 стотинки за брой, докато в област Враца цената им достига до 28 стотинки за брой.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: