Над 2,7 млрд. евро носи туризмът през 2011 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
10:50 / 18.08.2011
2386
През 2011 г. туризмът ще генерира приходи от над 2,7 млрд. евро, което ще е с 45 процента повече от миналата година. Това прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Според експерта освен от Русия силно нарастване има на туристите от Израел, Чехия, Словакия и Унгария. До края на сезона ще бъде достигнато очакваното нарастване в отрасъла от 14% спрямо миналата година. Песимистичните прогнози сочат ръст от 10 до 12 на сто. По думите му процентът на нарастване на броя на туристите е по-голям от този на нарастването на приходите и причината е намаляването на цените от хотелиери и туроператори в стремежа да привлекат повече летовници.

"За бившите соцстрани от Централна Европа ръстът в броя на туристите досега е 18 процента, а за Израел - 24 на сто", уточни Драганов. "Чехите, словаците и унгарците обичат да ходят в курортите на юг от Бургас - в Приморско, Китен, Царево и Созопол. Израелците предпочитат големите комплекси като Слънчев бряг и Златни пясъци", добави той.

Данни на външното ни министерство сочат, че от началото на годината издадените туристически визи от нашите консулски служби в Русия до сега са приблизително с 30% повече, отколкото за първите 7 месеца на миналата година. Те са както за почивка в черноморските ни курорти, така и за частни посещения при приятели.

Руснаците ефективно използват имотите, купени от тях у нас.

"От началото на годината най-голям ръст от 40% има в културния туризъм има в сегмента на културния туризъм. Част от ръста в отрасъла през този сезон ще дойде именно оттам", каза още Драганов. "Немалко от туристите идват за пръв път в България и предпочитат да видят културните и историческите забележителности на страната. В големите ни градове като София, Пловдив и Търново вече могат по-често да се срещнат големи групи японски туристи.

Те са по-платежоспособни от масовите летовници по морето", уточни шефът на Института за анализи и оценки в туризма.

Данни на института сочат, че от януари до сега 280 000 са чужденците, дошли у нас специално за културен туризъм, което е с 80 000 повече от миналата година. Само проявата "Сцена на вековете" във Велико Търново за броени дни е привлякла няколко хиляди чужди туристи. Една част от тях са японци, а други са от Германия и други западноевропейски страни.

Според Румен Драганов по черноморските ни летовища този сезон има нарастване на броя на туристите, които през миналата година са били на курортите в арабските страни, и по този начин отчасти бе компенсирана стагнацията на германския пазар.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Опасна търговия с лекарства се завъртя в интернет
Заради проблем със сайта на тотото Министерството започва проверк...
Бойко Борисов: Ще правим правителство с ПП-ДБ, но този път ние ще...
Радев от аудиенцията във Ватикана: Срещата с президента на РСМ тр...
Минималната почвена покривка през Кампания 2024: Ще има само един...
Четири коли се врязаха в мантинелата на АМ "Тракия", задръстванет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).