Над 140 шофьорски книжки анулирани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:50 / 20.07.2016
8046
Повече от 144 шофьорски книжки са анулирани след проверката за корупция в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". 

Това съобщиха за "Монитор" от Министерство на транспорта. Причината за отмяната им е преписване от кандидат-водачите по време на изпита по теория. Бройката обаче нараства в пъти, като се прибавят анулираните книжки и за други провинения, например явяване с чужд документ от името на някой друг. 

Друга причина е, че шофьорите нямат нужната степен на образование, която по закон се изисква - кандидат-водачите да имат диплома поне за основно. 

Колко точно са те, не може да се каже, тъй като свидетелството за завършено образование се проверява от автошколите в началото на шофьорския курс, а след това контролът на вече правоспособните водачи се осъществява от пътните полицаи.

По данни за миналата година анулираните книжки са 300. От тях около 1/3 са за преписване по време на изпит, а други 135 са отменени заради фалшиви свидетелства за образование.

След скандала с корумпираните инспектори от "Автомобилна администрация" министерството предприе редица мерки за ограничаване на възможностите за манипулиране на теоретичния изпит. 

С промени в нормативната база се въведе кандидат шофьорите да се изпитват в изолирани стаи, които са шумо- и звукоизолирани, както и да има непрекъснато заснемане на звук и картина. Освен това кандидат-шофьорите ще бъдат проверявани с детектори за метал, преди да влязат на изпит. 

Телефоните и други мобилни устройства на курсистите да се вземат и съхраняват извън залата на специално предназначени места, а мобилният сигнал, блутут връзки и интернетът ще бъдат заглушавани.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Учените регистрираха най-високото изригване на Слънцето
Жена загина при челен удар на две коли
Двойно повече мъже са кандидат-депутати от жените
Откриха котвена мина с 4 рога в нашето море!
Една от най-известните родопски крепости привлича десетки хиляди ...
Пиян турски шофьор се изложи на АМ "Тракия" с 50 евро


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).