ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Набира ли коледната пуйка популярност в България?
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 21:30 / 25.12.2022Коментари (1)2101
©
През последните години пуйката започва да намира място и на българската коледна трапеза. Въпреки несъмнените си ползи и вкусови качества обаче, пуешкото продължава да не е сред най-предпочитаните меса в България.

"Пазарът на пуйки в страната основно е обезпечен от вносни пуйки, тъй като от 2012 г. насам производството на пуешко месо в България постоянно спада – обяснява Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България. – За период от 10 години то е намаляло почти 3 пъти: от 47 хиляди на 16 хиляди броя. Консумацията е сезонна. Това са пуйки, които се реализират основно по Коледните празници и са крайно недостатъчни да обезпечат потреблението в България.“

Проблем е и високата цена на фуражите, които се внасят от Аржентина, Бразилия и САЩ, а огромен дял на българския пазар заемат румънските пуйки, които се купуват на ниски цени, но отстъпват по качества на родното производство, съобщава БНР.

"Българските пуйки са с изключително качество, още повече, че на пазара се предлагат основно охладени – подчертава Ивайло Гълъбов. – Вносните птици са предимно замразени, което нарушава хранителните качества. Според мен консумацията на дребно на пуешко месо в България е сред най-ниските в Европа.“

Производителите на пуешко месо в България не получават субсидии, а единствената компенсация е за хуманно отношение и тя няма стимулиращ ефект. В същото време пуйководството е рисково и изисква сериозни инвестиции, тъй като заради липсата на традиции в отглеждането на тези птици са необходими развъдни стада, люпилни, специализирано оборудване и сгради.

Въпреки всички трудности в бранша в гр. Стара Загора се отглеждат пуйки за месо и угояване.

"Наблегнали сме на български пуйки, създадени на базата на внесени отвън преди години птици - разказва доайенът в отглеждането им Митко Лалев, професор към секцията "Птицевъдство“ в Земеделския институт в града, който се занимава с научна дейност вече 40 г. – При пуйките още от малка възраст се изискват високобелтъчни смески, което завишава цената на месото, а тенденцията е занижаване на производството на пуешко месо в световен мащаб. В момента то е 5% от птичето месо и продължава да намалява.“

Българските пуйки се отглеждат с отбрани фуражи и без използването на отпадъчни продукти. Проф. Лалев е категоричен, че пуешкото е едно от най-полезните меса с високо съдържание на аминокиселини и други полезни вещества.

"Най-качественото месо е при пуйките, които се отглеждат на пасищни условия, но в България вече почти няма такова – уточнява проф. Митко Лалев. – Качеството на българския продукт зависи преди всичко от начина на хранене. Във финалния период ние изключваме всички компоненти, които не са полезни за хората, докато чуждите производители се придържат към интензивния начин на производство, стараейки се птиците бързо да стигнат необходимите килограми.“

Може ли пуйката да измести традиционното за България свинско месо, особено на коледно-новогодишната трапеза?

"Българите нямаме традиция за консумирането на толкова много пуешко. За Коледа българите колят прасе, така че и в бъдеще то няма да бъде изместено – смята проф. Лалев и споделя рецептата за най-вкусната пуйка: – Тъй като цяла пуйка изисква голяма фурна и търпение при приготвянето, ще препоръчам бялото филе да се направи под формата на панирано месо с корнфлейкс, сосове и подправки. Бутчетата обикновено се готвят със зеле или с топено сирене и сметана, а от фенера може да се направи вкусна супа.“


Още по темата: общо новини по темата: 341
06.12.2023 »
01.12.2023 »
12.11.2023 »
16.01.2023 »
16.01.2023 »
11.01.2023 »
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: