ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
На много българи, които изпращат пратки с наложен платеж, ще им бъдат възложени контролни производства
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:14 / 20.05.2024Коментари (7)13429
©
През 2023 г. НАП е стартирала 989 ревизии на продажбите в интернет и в резултат на приключилите през годината 842 ревизии са разкрити допълнително данъчни и осигурителни задължения за 22,618 млн. лева. Други 4,5 млн. лв. са платени доброволно с корекции в данъчните декларации вследствие на проверките. Това става ясно от отчета на НАП за дейността й през миналата година.

Информация кой какви доходи от продажби в интернет е реализирал, приходната агенция получава от куриерските фирми на базата на изпратени пощенски пратки с наложен платеж. Именно тези суми НАП посочва в предварително попълнените данъчни декларации. Ако става въпрос за продажба на лично имущество и вещи, закупени за лично ползване, то получените доходи са необлагаеми и трябва да бъдат изтрити от електронния данъчен формуляр.

Приходната агенция е провела три телефонни кампании през 2023 г., като е прозвънила лицата, за които разполага с информация, че са извършвали търговска дейност в интернет, но реализираните доходи не са декларирани. В резултат на това 2064 граждани са подали нови или коригиращи декларации, като са обявили облагаем доход за малко над 18 млн. лв., а дължимият данък е 1,6 млн. лв. На тези, които не са се отзовали на поканата да подадат доброволно данъчни декларации, са възложени контролни производства.

Физическите лица, които по занятие купуват стоки с цел да ги препродадат, т.е. действат като търговци, са длъжни да се облагат по реда, предвиден в данъчния закон за едноличните търговци. Те се облагат с 15 % данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от ЗДДФЛ. Срокът за деклариране е до 30 юни на следващата година като в същия срок следва да се внесе и дължимият данък.  

В останалите случаи, когато доходът се декларира в Приложение № 3 или в Приложение № 5 облагането е с данък върху общата годишна данъчна основа, чиято данъчна ставка е 10%. В тези случаи срокът за деклариране на доходите, както и за внасяне на дължимия данък е до 30 април на следващата година.

НАП анализира рисковете, които възникват при електронната търговия и предприема различни мерки за повишаване на спазването на законодателството от електронните търговци. Ежегодно се извършват проверки и ревизии на онлайн търговци. Електронните ревизии са подход на НАП, при който чрез използването на специален софтуер се извършва обработка на данните.

При фирмите, които работят с търговски софтуер, се засичат декларираните обороти от касовите апарати с данните в информационните им системи. При онлайн търговците се съпоставя информацията от куриерските фирми с отчетените и декларирани обороти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Паразити са Едрите Търговци и Производители! Които налагат Високите Цени на Пазара! И Държавата която не подпомага хората с Нищо! В това число и НАП!
+1
 
 
Много продукти купуваме от производители. Това са работещи хора, продават качествени продукти. И ти ги наричаш паразити... И тези дребни производители нямат никакъв начин да си придават продукцията законно. Не ми се дават примери, но ако искаш ще ти дам.
0
 
 
Крайно време е всички паразити да си плащат дължимото.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
Избор на нов български патриарх
Пролетни бури удариха страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: