НОИ обжалва 40 на сто от решенията за инвалидност

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:41 / 18.08.2011
3088
Нормално ли е инвалидите в България да се увеличават с 40-50 хиляди на година? Това попитаха преди дни от БСК и настояха да се вземат мерки за ограничаване на злоупотребите.

Весела Караиванова, подуправител на НОИ, отговори на въпроса оспорва ли НОИ решенията на ТЕЛК и дали това е работещ механизъм срещу злоупотреби.

Данните на БСК за увеличаване на броя на инвалидните пенсии са верни. Човек, който иска да се пенсионира и не може да го направи по установения ред, търси начин да го направи през ТЕЛК, каза Караиванова. Факт е, че на определена възраст човек страда от заболявания, които му позволяват към пенсията за стаж и възраст да получи степен на инвалидност, а с нея и редица допълнителни привилегии.

Близо 494 000 инвалидни пенсии плащаме в момента. Има и хора, които имат експертиза за трайно намалена работоспособност, но не заявяват желание за инвалидна пенсия.

Има ефект, когато медицинските комисии към нашите поделения осъществяват контрол и обжалват установените решения. Около 40 процента от решенията сме оспорвали, една трета от тях сме успели да отменим, каза Караиванова.

Източник: БНР


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...
Борисов осъди стрелбата над словашкия премиер Роберт Фицо


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).