Морските къмпинги отчитат ръст в броя на туристите

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
09:50 / 01.08.2022
2301
В разгара на летния туристически сезон Асоциацията на къмпингите в България публикува междинни данни за посещаемостта в местата предлагащи къмпинг настаняване в страната. Те са на база онлайн проучване сред техните собственици и управители - членове на асоциацията.

Морските къмпинги отчитат ръст в броя на туристите до края на юли, в сравнение със същия период на миналата година. При къмпингите във вътрешността на страната сезонът върви на ниво сходно на това от 2021 г., а на места малко по-слабо. Възможно обяснение за това е, че докато по крайбрежието къмпингите са до голяма степен еднотипни, то във вътрешността те са много различни по вид, капацитет и локация. Някои от тях традиционно посрещат основно чужди туристи, а тази година техният брой изглежда ще се окаже по-малък.

Междинните за сезона данни на Асоциацията на къмпингите в България показват и интересна картина относно националността на туристите по къмпингите у нас. На морето основният контингент от почиващи на палатка, каравана и кемпер са българи. След тях, с голяма разлика по брой, се нареждат туристите от Германия, Чехия, Румъния и Полша. Във вътрешността на страната националността на гостите по къмпингите е доста по-разнороден. Има къмпинг зони, в които българите далеч не са първи по брой, за сметка на пътуващи туристи от Германия и Нидерландия. Сред най-честите посетители на родните ни къмпинги във вътрешността на страната тази година се нареждат и гражданите на Белгия, Румъния, Полша, Франция, Великобритания, Словакия и други.

За много от къмпингите в България изминалата 2021-ва година беше рекордна по брой туристи. Това се дължеше от една страна на трудностите за пътуване зад граница, заради Ковид ограниченията, а от друга - нарасналия интерес към този вид почивка. Предварителните очаквания за настоящата година бяха за ръст на чуждите къмпинги туристи, но несигурността, която войната в Украйна породи и високите цени на горивата оказват негативно влияние на европейците. Къмпинг туризмът е в огромна степен индивидуален туризъм на колела и горивото е един от основните разходи за практикуването му.

Виж коментарите (0)

Още по темата (936):
14.08.2023 "Който влезе, не излиза": По Южното Черноморие е страшно
08.08.2023 Хора вдигат ръце: Всичко е унищожено
21.07.2023 Ето я голямата и кичозна къща на богатата ромска фамилия, обядвала за 650
лева
01.11.2022 Взе повече туристи предпочитат да почиват на къмпинг
28.10.2022 Вижте колко хиляди нарушения са открили по нашето море това лято
17.10.2022 Здравко от "Биг Брадър": Съпругата ми се радва, че не съм богат
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).