ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мнение: Русия не иска да приеме две исторически дати за България - 2004 г. и 2007 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:14 / 03.11.2021Коментари (1)2140
©
Нови бази на САЩ в България и Румъния заедно с Истанбулския канал биха били прелом за присъствието на НАТО в Черно море, което е сериозен натиск върху Русия по отношение на Кримския полуостров. Това каза за "Фокус" проф. Владимир Чуков, експерт по международни отношения.

Той коментира изказването на външния министър на Русия Сергей Лавров, че САЩ активно подтикват Балканите към конфронтационна политика.

"Русия не иска да приеме две исторически дати за България и Румъния - 2004 и 2007 година. Ако погледнете руската политика към съседния Близкоизточен регион и Балканския, генезисът е един и същ. Но в Близкия изток директно става въпрос за подялба на територии, подялба на зони за влияние и директна военна интервенция. Тук това няма как да стане, но желанието си остава. Русия има ясна тактическа визия. В Близкия изток те имат партньор, това е Турция. Путин и Ердоган се договориха за сметка на кюрдите и САЩ. В същото време в нашия регион те имат един бастион - Сърбия, около която пилотират всички руски интереси, било по посока на Западните Балкани, Северна Македония или Косово. Реално политиката за поддържане на руското влияние е една и съща", подчерта експертът.

И ако в Близкия изток имаше директна военна интервенция, тук са вербалните нападки и дезинформацията, допълни проф. Владимир Чуков.

Според него това е част от външната политика на Русия спрямо Източна Европа, която попада в по-далечната зона за влияние, от която обаче нямат намерение да се отказват.

"България и Румъния играят много специална роля за Русия не само като държави, които продължават да таксуват като най-верните бивши сателити, но и като държави, които географски се намират най-близо до тяхната ахилесова пета - Кримския полуостров, чувствителна тема и за Запада, и за САЩ. В развитието на събитията се включва и Турция, която е член на НАТО, т.е. съюзник на САЩ, но и много добър партньор на Русия. А Русия демонстрира изключително голяма неприязън към координационния център, който НАТО реши да изгради във Варна", припомни проф. Чуков.

Има желание за ерозия, за противопоставяне на концепцията, която се прилага по отношение на Западните Балкани, респективно България и Румъния да бъдат генератор на тези интереси, подчерта той.

Онези държави, които ясно заявиха своето проевропейско желание и станаха членове на НАТО, няма как да не се сблъскат със Сърбия и нейния откровено проруски национализъм, коментира той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Откакто Югославия се разпадна ,заради процесите в СССР, сърбите си получиха наследството.....останаха и без море и без Косово. Войводина също им виси на врата и ще останат сите сърбЕ под кРушата. Това,щото Москва е зад тях. Скопските им к**ви и те лижат белградски задници и затова са контра на България,но взимат бугарски пасоши да радат в Еврипейската униа. Който се е хванал с Русия,хаир не вижда. И това се вижда! А в Близкия изток и конкретно в Сирия,конфронтация срещу кюрди и САЩ доведе до там,че източна сирия от река Ефрат до границата с Иракски кюрдистан е под опеката на САЩ и кюрдите и никога няма да се върне на Дамаск и Асад. Това е територия загубена от Асад и подготвяна за автономия,която ще се присъедини към бъдещ независим Иракски Кюрдистан,който на практика е самостоятелен от Багдат от години. САЩ работят за това,а Израел ги подкрепя. Русия играе своите интереси и си взима своето в Сирия,но в същото време търгува и със САЩ за сметка на Асад. Той си трае,защото все пак е по добре да има нещо отколкото да няма нищо! Подобно е и на Балканите. След разпада на СССР ,Москва не успя да изтъргува Балтика и България и Румъния добре и те останаха в сферите на влияние на САЩ. За сметка на Белград. Затова концентрират усилията си там и чрез пипалата си се опитват да клатят в Черна гора,Македония,Румъния и България. Вишеградската четворка е загубена за тях. Балтика вече също. Словения и Хърватска + Босна ги изгубиха заради конфронтацията със Сърбия,както и Косово,което пък заради връзките си с Албания дистанцира и тях с Русия. Остават Белград и Скопие и донякъде България. Я с президентче,я с проРуски партиии....Румъния я изгубиха.Украйна също.Грузия тоже. Молдова все повече се отваря към Румъния. Останаха им Беларус и Армения. И по някой чопната територия от бившите им републики. Приднестровието,Абхазия,Южна Осетия,Крим! Естественно,че при тези приятелски страни и капацитета им единственото което могат да направят е да се хванат с Турция. Тя е регионалната сила!Няма кой друг! Китай е далече от района...САЩ са другия полюс.Израел е със САЩ! ЕС е със САЩ. А Турция с Ердоган се повлича,като Сърбия на Милошевич. Пак подкрепяни от Москва. Да не дойде момента онези райони от ез.Ван до Ерзурум и арменската граница и иран-ирак населени с кюрди ,около 20 милиона,да почне да се подготвя за формиране на голяма Кюрдска държава към вече почти независимите в Иракски и Сирийски кюрдистан. Тогава съм сигурен,че Русия ще си гледа сеира и дежурната им помощ,ще се изпари!Както винаги го прави! На Асад почнаха да помагат ,чак 5 г.след началото на конфликта.....преди това си траеха!И съм сигурен,че тази помощ я изтъргуваха със САЩ в замяна на райони за кюрдите. Даже за да не дразнат Турция ги преселиха от Северна Сирия на изток от река Ефрат в договорената територия!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: