Министърът на здравето: Всеки лекар сам да поема вината за грешките си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
15:51 / 16.04.2011
1814
Всеки лекар сам да поема вината за допуснатата от него грешка по време на работа. Това предложение направи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, който присъства на 52-я извънреден събор на Българския лекарски съюз в Равда. По думите му по този начин ще се подобри здравеопазването у нас и ще се върне доверието на пациентите в медиците. Лекарите обсъждат промените в Етичния кодекс.

Министърът бе категоричен: "Човек, когато е сгрешил, трябва сам да си понесе отговорността, ако някъде има проблем, някой е проявил небрежност - той трябва да понесе отговорността, не да се каже - ето сега лекарите поемат отговорността, защото има грешка".

Пред делегатите на събора Д-р Стефан Константинов се обяви и за съкращаване сред служителите в болничната администрация.

Идеята в болниците да се назначат "медицински информатори", които да събират анонимни сигнали срещу лекари, срещна силна съпротива от страна на министерството на здравеопазването. Според здравният министър "не трябва доносничеството в тази държава да се поощрява. Стига толкова агенти, информатори и т.н. 20 години се чистим от тях по линия на Държавна сигурност. Сега ако някой си мисли, че може да въведе такова нещо в болниците - това не е нормално".

От своя страна Председателят на "Етичната комисия" към БЛС проф. д-р Милан Милановобясни, че "медицинските информатори" ще бъдат служители с необходимото образование и основната им задача ще бъде да преглеждат всички жалби и оплаквания и да определят: "да, тук имаме медицинска, лекарска грешка, а тук нямаме". Каже ли се Нямаме, досъдебното производство се спира. Окрупняването на лекарските етични комисии не на регионален принцип, както е досега, а окрупняването на малко по-големи региони също бе обсъдено. След създаването на лекарските комисии ще се избегне субективния фактор при преценка за вината на всеки лекар или медицински екип, потвърди и здравният министър Стефан Константинов.


Виж коментарите (13)
Още новини от Национални новини:
След тежкия инцидент: Пробите за алкохол и наркотици на шофьора с...
Търсещ работа по морето срина алчните ни бизнесмени
Военен камион се заби в бус с 20 души в аварийната лента на АМ "Т...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
НИМХ публикува най-актуалната прогноза за следващите дни
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).