ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министърът на енергетиката: Предлагаме да построим нови четири ядрени блока
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:33 / 15.01.2023Коментари (1)985
©
илюстративна снимка
"България кардинално трябва да вземе решение дали ще развива ядрената енергетика. Предложението на Министерството на енергетиката е да я развием, тъй като имаме значителен опит в експлоатация на ядрени мощности. Това ще затвърди ролята ни на енергиен лидер. Нашето предложение е да се построят 4 нови ядрени блока, като два от тях ще се явят заместващи на сегашните 5-и и 6-и блок, които е предвидено да бъдат изведени от експлоатация около 2050 година. В нашите анализи това се вижда ясно каква роля играе, защото с изваждането на въглищните електроцентрали, на страната са ѝ необходими базови мощности".

Това заяви пред БНР министърът на енергетиката Росен Христов.

Енергийният министър съобщи, че се разработва стратегия за следващите 30 години за електроенергетиката и на 17 януари (вторник) в 10 часа ще се проведе кръгла маса с всички заинтересовани страни - браншови организации, синдикати, депутати от Комисията по енергетика:

"Виждането на Министерството на енергетиката е за интензивно изграждане на мощности и запазване на функционирането на въглищните електроцентрали, така че България да остане нетен износител на електроенергия, каквито са и нуждите на Региона. Препоръчваме изграждане на нови мощности както в ядрената енергетика, така и във водни електроцентрали и възобновяеми източници, така че да осигурим един плавен преход към декарбонизация, съгласно общоевропейските цели".

Според министър Христов предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост с ЕК зависи от това как Комисията ще погледне на него:

"Дали предоговарянето е уточняване и изравняване на нашите цели с общоевропейските, което е нашето предложение, или се счита за кардинално предоговаряне и ще трябва да премине през целия процес на предоговаряне. Това е важно решение и се радвам, че депутатите се обединиха около него. ... Целите, заложени в ПВУ, не могат да бъдат постигнати по друг начин, освен с извеждане от експлоатация на голямо количество въглищни мощности".  

Около 3 млрд. евро са приходите от износ на електроенергия за 2022 г., подчерта министърът на енергетиката и уточни, че "приходите, които страната би генерирала от износ на ток, със сигурност ще са по-големи от средствата по ПВУ".

"Важно е да се подчертае, че и Министерството на енергетиката, и правителството сме за постигане на общите цели на ЕС за декарбонизация - 55% намаление до 2030 г. декарбонизация - до 2050 г. Това е постижимо и в нашата стратегия се вижда, че плавен преход осигурява постигането на тези цели без нарушаване на енергийната сигурност и като останем енергиен износител".

Той подчерта, че ако Народното събрание одобри стратегията, която МЕ подготвя, това ще бъде добра база, върху която да се стъпи за преговори с ЕК.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.01.2023 г.
0
 
 
Аз пък предлагам да построим не четири, а поне десет нови. Още по-големи лидери ще сме.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: