Министър Танев: Очакваме 100 млн. лева за заплатите на учителите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:14 / 15.09.2015
3226
Министерството на образованието очаква 100 милиона лева за повишаване на заплатите на учителите, за които има обещанието на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов. Това заяви образователният министър Тодор Танев в сутрешния блок на БНТ.

Той беше категоричен, че през октомври учителите ще получат увеличение на заплатите и в момента се правят нужните изчисления.

Танев съобщи още, че заедно с министъра на спорта Красен Кралев извоюват създаването на физкултурни салони във всички училища, тъй като с днешна дата в половината от тях няма такива. За целта ще бъде създадена и Спортна академия, която да насърчава не олимпийския, а масовия спорт.

Образователният министър ще се бори и за програмата "таблет за всяко дете", тъй като училището трябва да догонва интереса на децата. Той обаче призова за коренна промяна на обществото и медиите към учителската професия.

Танев доста се изнерви от въпросите, които според него сугестират негативно отношение и към министерството, и към работата му. 

Той посочи като пример репортажите по телевизии, които внушават, че въпросите за матурите могат да бъдат купени. И наричат това "изтичане на въпросите", при положение, че става дума за "преписване".

Затова министерството ще вкара двучленки и тричленки от родители, които да наблюдават протичането на матурите на монитори и да имат право на ограничено движение по коридорите, докато децата работят. Освен това въпросите вече ще бъдат подавани на модули - след като дадена част бъде решена в срок от 1 час, чак тогава да се преминава към следващата.

Танев се противопостави на тестовата система, защото тя е осреднен вариант за проверка на познанията и не дава реална представа за капацитета на даден ученик.
Той защити новия закон за училищното образование, тъй като с него "се развързват ръцете на мислещите учители", които да увлекат и децата, без да се подчиняват на клишетата на инспекторати и закостенели директори. 

В тази връзка Танев бе категоричен, че много от неблагополучията в българското образование идват от зле и неподходящо написани учебници. 

"Няма да позволя професори, които вече са на възраст, на която са забравили, че са имали деца, да пишат учебници за деца", категоричен е министърът.

Виж коментарите (2)

Още по темата (675):
20.03.2024 Важно за всички родители на първокласници в Пловдив
20.09.2023 Първокласници участваха в открит урок за мобилността в града и пътната безопасност
16.09.2023 На 20 години: Най-младата учителка у нас
16.09.2023 Бизнесдама: Евтиното излиза скъпо
15.09.2023 Икономистите с 12 мерки за по-добро училищно образование, сред тях – скъсяване на ваканциите
15.09.2023 По колко джобни да даваме на ученика?
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).