ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министър Стоянов се срещна с ученици от първия випуск на проекта за дуално обучение у нас
Автор: ИА Фокус 16:56 / 10.02.2023Коментари (0)1388
© МИИ
Над 1 150 български ученици се обучават чрез работа в български предприятия по австрийски проект. Днес министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланикът на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Икич-Бьом посетиха едно от предприятията, включени в програмата за дуално обучение - "Гебрюдер Вайс". Това е най-старата транспортна компания в света, която от 30 години оперира и логистичен център в България, съобщиха от Министерство на икономиката и индустрията.

"България трябва да даде сериозен тласък на дуалното обучение на национално ниво. Затова е много важно да проучим добрите практики и да решим съществуващите проблеми", подчерта министър Стоянов.

По думите му австрийският проект "GODUAL" дава много положителен пример. Той разговаря и с 15-те ученика, които се обучават чрез работа в предприятието. Всички споделиха, че знанията, които натрупват, са изключително полезни и имат амбицията да се реализират в логистичния сектор.

Изпълнителният директор на "Гебрюдер Вайс" ЕООД Мариета Григорова съобщи, че компанията им не само участва активно в проекта, но и ще даде възможност на учениците да започнат работа след дипломирането им, като им осигурят и възможност за продължаване на висшето им образование, ако имат такова желание.

"В България има множество положителни примери и те трябва да бъдат проучени и използвани, в това число при разработването на стратегия с ясен хоризонт за масово интегриране на дуалното обучение", каза още Никола Стоянов. Той коментира и, че през годините в Министерството на икономиката и индустрията е създадена информационна база данни на предприятията и училищата, които участват в дуалнa форма на обучение, но нейния обхват е останал прекалено ограничен.

"Основен приоритет е да създадем работещ механизъм, защото правилно обучените кадри не само ефективно ще се реализират на пазара на труда, но това е и предпоставка да задържим повече млади хора в България", подчерта още икономическият министър.

"Дуалното обучение е много популярно в Австрия, тъй като дава възможност на учениците да придобият специализирани знания и квалификации по-бързо и ориентирано към практиката в реална професионална среда. Това им позволява успешно навлизане в професията, която са усвоили, след завършване на училище", каза австрийският посланик.

"Този съвместен фокус върху възможно най-доброто обучение на специалисти е в интерес и на двете страни. Днес отново се убедихме в добрите отношения между Австрия и България, които се отразяват и в икономиката. Техническата квалификация, която отговаря на изискванията на компаниите е един от ключовете към успеха – както за служителите, така и за компаниите. Австрия и България са близки партньори и по отношение на дуалното обучение", подчерта Н. Пр. Андреа Икич-Бьом.

"В продължение на вече девет години австрийски и международни компании инвестират средства, време и енергия като част от проекта ни за дуално обучение в България. Най-важен е крайният резултат - инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето", каза търговският съветник към Посолството на Австрия у нас Филип Купфер.

"Посещението на министър Стоянов във водеща и стабилна австрийска компания, оперираща в България - логистичния гигант "Gebrüder Weiss" е важен сигнал за австрийската икономика тук и нашия проект за дуално обучение. Всеки сигнал, всяка подкрепа помага в усилията ни да създадем за страната и фирмите необходимата квалификация за кадрите", посочиха още от австрийското посолство у нас.

"Гебрюдер Вайс" ЕООД е част от концерна "Gebrüder Weiss Holding" AG и е най-старата транспортна компания в света. У нас фирмата е и един от основателите на австрийския проект "Дуално обучение в България". Проект "GODUAL" е част от международната инициатива "GO-INTERNATIONAL" на Федералното министерство на труда и икономиката и Стопанска камара Австрия.

Целта му е чрез по-качествено професионално образование в България да се осигурят необходимите за бизнеса квалифицирани кадри. В рамките на проекта, само за учебната 2022/2023 г., са включени над 1150 български ученици от 30 училища в 15 различни специалности.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Тенис от Пловдив и региона
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: