ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министър Пулев призова предприемаческата екосистема да участва в управлението на Фонда на фондовете
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:29 / 20.10.2022Коментари (0)847
©
Искаме да укрепим контрола във Фонда на фондовете (ФнФ) и да подкрепим устойчиво индустрията и стартъпите. Именно затова връщаме Надзорния съвет като двустепенна форма на управление във ФнФ, което стана и с решение на Министерския съвет.

Протягаме ръка към вас да подобрим контрола, правилата, управлението във ФнФ по модела на изграждането на капацитета и в ББР, и така да укрепим доверието на екосистемата и предприемачите. Фондът ще управлява през новия програмен период финансови инструменти за близо 2 млрд. лева, там направихме и одит и тази среща е с цел да подобрим функционирането на структурата.

Това каза на среща с представители на екосистемата, Фонда на фондовете и фонд мениджърите министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. В срещата участваха BESCO, Асоциацията на българските банки, BVCA, Endeavor и Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност.

Министърът подчерта, че във Фонда на фондовете ще се приложи същата процедура по пълна прозрачност и публичност, както в Българската банка на развитие, доколкото МИР е принципал и на двете структури.

Той покани присъстващите да излъчат свой представител в управлението на ФнФ и положи началото на работна група, която да предложи механизъм за по-ефективно управление на финансовите ресурси. "Целта е да се намери и въведе нужният баланс за по-ефективното управление на европейските средства, така че те да подкрепят иноваторите, предприемачите, МСП – бъдещите шампиони на страната“, посочи още той.

"Не рушим, а донадграждаме капацитета“, каза Пулев и добави, че индустрията има нужда от подкрепа и подобни срещи МИР организира и със секторите на земеделието, туризма, малките и средни предприятия, работодателските организации, роботиката, стартъпите и иновативните компании. "Предприехме и укрепващи съвместни мерки за ББР с Фондовата борса, с която разработваме нов инструмент за влизане на ББР на BEAM-пазара“, напомни още Пулев инициативата на МИР от миналия месец за набирането на капитал и чрез този инструмент. По-

добрата ликвидност на публичните пазари е един от приоритетите на неправителствените организации, които защитават интересите на предприемачите, стана ясно още от думите на Пулев.

"Ние трябва да подкрепим предприемачите в тези трудни времена. Именно затова благодаря на екипа на Главната дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност и служителите на МИР за утвърждаването на новата програма за конкурентоспособност, по която за фирмите у нас ще има над 3 млрд. лв.“, изтъкна Пулев. Той посочи като отлична работата им и по Плана за възстановяване, по който МИР отвори вече втора процедура – за киберсигурност, а по първата – за технологична модернизация - кандидатстваха над 2500 компании за близо 1 млрд. лв. "Към този момент подадените проекти предложения за киберсигурност и ИКТ решения (по Плана за възстановяване) са над 840 броя за над 16 млн. лв., а кандидатстването бе отворено преди едва 4 дни“, подчерта министърът на иновациите.

Срещата в МИР днес беше и във връзка с факта, че основният ресурс за финансовите инструменти на Фонда на фондовете идва от структурните програми на ЕС и най-вече от Програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията, утвърдена от ЕК за България на 3 октомври т.г.

Пулев заяви ясно, че ще работи в подкрепа на предприемачите и напомни, че в настоящия мандат МИР разработи и наредбата за Стартъп-визата, която се подготвя от четири години и пет правителства, а сегашният Служебен кабинет прие на 7 октомври т.г.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: