ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министър Пулев показа на арменския президент българския суперкомпютър
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:26 / 19.10.2022Коментари (0)1086
©
Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев запозна президента на Армения Н.Пр. Вахагн Хачатурян с възможностите, които предоставя за науката и бизнеса българският суперкомпютър Discoverer, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

Той е първата на Балканите високопроизводителна изчислителна машина и обработва данни със скорост 6 млн. млрд. /16 000 000 000 000 000/ операции в секунда.

Министър Пулев обсъди с Н.Пр. Вахагн Хачатурян и Роберт Хачатрян, министър на високотехнологичната индустрия на Армения, активизиране на сътрудничеството в сферата на иновациите, високите технологии, както и в областта на изкуствения интелект и роботиката. Срещата е в рамките на държавното посещение на президента на Република Армения, който е у нас по покана на българския си колега Румен Радев.

Гостите посетиха София Тех Парк, където бяха обсъдени възможностите за взаимодействие с Армения във високотехнологични сектори. Н.Пр. Вахагн Хачатурян направи тест драйв и упражнение от симулационния цикъл за обучение на хирурзи на роботизирана система "Да Винчи“, единственият сертифициран робот в света за операции в сферата на хирургията, гинекологията, урологията и гръдната хирургия. В страната ни има 11 роботизирани системи за хирургия "Да Винчи“, като над 40 български специалисти са обучени вече да извършват операции с него. Машината е произведена от Intuitive Surgical inc. Роботът е позициониран в момента в София Тех Парк в рамките на събитието "October ISLE“, което е с цел да позволи на хирурзи, медицински специалисти, стажанти, студенти и пациенти да се запознаят от първа ръка с най-новите технологични достижения в сферата на хирургията.

Пред гостите беше представен и новосъздаденият Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, първия по рода си институт от световна класа в Източна Европа. Основната мисия на INSAIT е да утвърди България като водеща дестинация за научни изследвания и иновации.

Министър Пулев изтъкна, че развитието на изкуствения интелект е двигател на реформите в иновационния сектор заедно с развитието на иновационната екосистемата у нас. "Нашата цел е да повишим конкурентоспособността на българската индустрия и да насърчим иновациите“, изтъкна Пулев.

Министър Пулев и Роберт Хачатрян, министър на високотехнологичната индустрия проведоха разговори още с BESCO – Българската стартъп асоциация, PARA –Професионална асоциация по роботика и автоматизация, Обединено Дрон общество и Клъстер Изкуствен интелект. Пред тях бяха представени проекти за дронове, изкуствен интелект, киберсигурност и роботиката.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: