Министерството на културата нищи превода на Димитър Талев на македонски

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:38 / 31.03.2016
2464
Министерството на културата ще анализира преведените в Македония издания на романите на Димитър Талев. Това съобщи директорът на дирекция "Авторски права" към ведомството Георги Дамянов пред Дарик.

"Железният светилник", "Преспанските камбани" и "Илинден" са преведени без авторски права в Скопие, като "българи" е заменено с "македонци".

По думите му на продаваните в западната ни съседка издания трябва да се направи експертиза, защото в превода може да има грешки и неточности. Внукът на Димитър Талев - Климент Талев заяви, че проблемите му с Македония датират още от 2001 година.

Преди месеци обаче получил издание на "Железният светилник", в което липсвали 120 страници от романа.

"Форматът и шрифтът горе-долу са еднакви, но пиратското издание е с около 120 страници по-малко и е такъв преразказ, че ако читателят не познава автора, би помислил, че става дума за заклет македонист", каза Талев.

Отговорът от Министерство на културата - чакат отговор от колегите си в Македония, ще направят и анализ на преводите, каза Георги Дамянов от дирекция "Авторски права".

Самото издаване без съгласието на автора или неговите наследници е нарушение, но и по-нататък да се опитаме да разнищим нещата - дали въобще има съкращаване и подмяна, както твърди внукът - това са ни целите, каза Дамянов.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис
Кампания 2024: Какви промени се готвят в обвързаното подпомагане ...
Мъж преби и отвлече 19-годишно момиче
Вигенин води листата на БСП за евроизборите
Синоптикът Янков ни попари с прогноза за празничните дни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).