ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мика Зайкова за инфлацията: Не се бойте, българи. Няма да е все така – и по-зле ще става
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:30 / 13.04.2022Коментари (11)5854
©
"Не се бойте, българи. Няма да е все така – и по-зле ще става". Така коментира инфлацията у нас финансовият експерт Мика Зайкова.

Според бизнесмена Красимир Дачев причината за увеличените цени на стоки и услуги в България е високата цена на промишления ток. По думите му държавата трябва да се намеси в производството на електричество.

"Милиардите, които се изсипаха за помощи по време на COVID кризата, генерираха паричен поток, зад който няма нищо и обусловиха голяма част от инфлацията у нас", каза в студиото на Нова телевизия Лидия Шулева, която е бивш министър на икономиката и на труда и социалната политика.

Икономистът Стоян Панчев смята, че голяма част от инфлацията е създадена от големите централните банки по света и трябва да бъде ограничена там.

Експертите са категорични, че идеята за таван на цените на основните стоки у нас е абсурдна. По думите им мярка за намаляване на ДДС на тези стоки, както и на лекарствата, би облагодетелствало единствено търговците, но не и потребителите.

Поскъпването на цените все повече намалява покупателната способност на домакинствата. Собственици на магазини обясняват, че сменят цените почти ежедневно. Колко излиза седмичното пазаруване и как се е променило за месец – примерът е от Шумен.

Магдалена Стоянова е учител. Седмично за храна за нея и дъщеря й харчи около 100 лева. От месец насам забелязва новите цени в магазините.

"Със сигурност има разлика. Ако преди съм излизала горе-долу с пълна кошница или количка от хипермаркет, сега излизам с 4-5 продукта - основни", разказва майката.

Най-често пазарува от големи супермаркети, където има промоции. От по-малките магазини си купува допълнително продукти, ако свършат. Като захар.

"Определено трябва много разумно да се прави списъкът на ежеседмичните покупки – да се преценява от какво трябва да се лиши, кое е по-важното да се закупи и да се следят промоциите", смята Магдалена.

Увеличението в цените е шокиращо и за продавачите.

"Три работи докато си вземеш – то е 10 лева вече. Нищо не взимаш – 10 лева. Почти всичко вече е нагоре, няма нищо ниско. Днес пак е с нови цени всичко. Кренвиршите станаха 11 лева, бяха около 9 някъде. Гледат, което е по-евтино и си позволяват по нещо по-малко. Даже сиренце си вземат по 100-200 грама вече – за деня да си изкарат. На следващия ден – пак", разказва Нурхан Мустафов, който е собственик на хранителен магазин.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Най-лошото е че, като всичко се намести, и тръгне що годе по старо му, цените ще си останат същите. Редовен номер, фитнес картите вдигнаха какво ли не, заплатата ще си стои с години така, но цените същите. От този порочен кръг няма да излезем никога, дори минималната да стана 1200лв
+2
 
 
А кой е причина за това,,другарко минен Иксперт?Май ти беше една от глашатайките на ПРОСТАШКАТА ПРОМЯНА?И като ви казвахме какво ще направите - вой,минуси,обиди!Е,сега и вие ще си ядете купчините л... заедно с нас!
0
 
 
Да си на 1000 години и да не те е срам да се показваш и да ръсиш акъл, след като си пряко отговорен за много от случващото се сега.
0
 
 
Силно се надявах,Орбан,да загуби и да си го изберем тук:):)С тези ПП,ИТН т.н. нищо добро не ни чака!Дано не сме следващата Украйна...
+3
 
 
Абсурна била идеята...А знаете ли кое е по-абсурдно? Държава със собствена АЕЦ, произвеждаща повече от максималното потребление да принуждава жителите си да плащат скъпо електричество.Как един, един експерт не излезе да каже каква е обосновката на поскъпването на тока. Един. При достатъчни собствени мощности, вместо в този период на световна криза ние да си запазим стабилността и що-годе нормалния живот сме принудени да мизерстваме. Един да се обоснове.
+4
 
 
Промяната на Продължаваме промяната. Промяната в която отначало участваше и Мика Зайкова.
+3
 
 
Права е баба Ви Мика ще става все по зле трябва да си голям дебил та да не виждаш какво става с цените и не само с тях
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: