Малък Сечко не иска по никакъв начин да посрами своя голям събрат

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:58 / 01.02.2017
8190
Големият студ го изпратихме, но последните обновления в дългосрочните прогнози на големите метеорологични центрове показват, че Малък Сечко не иска по никакъв начин да посрами своя голям събрат. Това заяви в интервю за "Телеграф" климатологът доц. Георги Рачев.

"След едно хубаво и много приятно време в събота и неделя, когато температурите ще стигнат до 10-12 градуса, ни чака захлаждане, свързано със снеговалежи", посочи той.

"Вчера дадох прогноза, че в никакъв случай няма да имаме минус 15 градуса през февруари. Сега, обаче, като гледам последните обновления, по-скоро бих казал, че е много малка вероятността да има минус 15 градуса. Но е напълно възможно в ранните сутрешни часове в периода 8-9 февруари и 11-14 февруари на някои места да има и такива ниски температури", обясни Рачев.

"По-важното е, че тези ниски температури няма в никакъв случай да се задържат толкова дълго време, както беше през януари месец", допълни той.

Според дългосрочните прогнози, февруари го очакваме да бъде с нормална температура и по-ниски валежи. Той и без това е месецът с най-малки валежи в почти цяла България. Очертават се, обаче, и два "хубави" периода. Единият, за съжаление, захапва малко и от ваканцията на децата - 7-9 февруари, когато поне засега по прогнози ще има снеговалежи и ниски температури. 

Другият период е от 11 до към 15 февруари, когато ни очаква по-скоро сух студ с много по-малко снеговалеж. От 18 февруари вече ни предстоят 10 дни с незначителни от стопанска гледна точка валежи и относително нормално и малко по-топло от нормалното време", изтъкна Рачев.

Той припомни, че през 2012 година февруари месец е било убийствено студено. 

"Почти цяла България беше под една много продължителна ледена вълна. Всичко това не е неестествено. Това е естествено за нашия климат. Ние се намираме на границата на умерения климатичен пояс. До нас много лесно достигат студени въздушни маси от Русия и Северния полюс. И обратно - топъл полъх от Сахара също много често се случва да усетим у нас", обясни климатологът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (474):
20.04.2017 И утре студ, дъжд и сняг
20.04.2017 Циклонът "Петер" удари България! Шофьори с летни гуми закъсаха в снега!
20.04.2017 Сняг на парцали вали на хижа "Здравец" и "Копривките"
19.04.2017 Зимата се завръща утре, температурите рязко падат! Идат вятър, дъжд и сняг!
18.04.2017 Зимата се завърна с пълна сила! Вижте какво се случва на 20 минути от
Пловдив!
12.04.2017 EVN: Зимата свърши, започваме да ви спираме парното!
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).