Mайките на деца с увреждания напуснаха Народното събрание със скандали

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
18:57 / 04.10.2018
3120
Майките на деца с увреждания напуснаха с викове и скандали срещата си с депутати и министри в Народното събрание, съобщи bTV.

Причината е, че не се знае дали новите закони, които готви социалното министерство, ще бъдат внесени за гласуване в срок. Срещата беше инициирана заради ескалиралото напрежение покрай поправките в готвения Закон за хората с увреждания.

На срещата бяха поканени четирима министри, единият от тях – финансовият Владислав Горанов не дойде. Това допълнително нагорещи страстите.

Социалният министър Бисер Петков не пое ангажимент кога точно законите ще влязат в Парламента, защото има процедура, която трябва да се спази, а и критиките към написаното са много. Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че предстоят промени в ТЕЛК, готвят се и стандарти за медицинските изделия и помощни средства, които ще минат под шапката на неговото ведомство.

За родителите е голям проблем, че нямат право да избират училище, заяви една от майките. Като пример тя посочи, че нейният син, който е в инвалидна количка, е разпределен да учи в селскостопанска паралелка по розобер. Друга майка пък каза, че липсва индивидуална оценка за децата. Нейното дете, което е с математически способности, е разпределено да учи озеленяване. 

При напускането на залата майките на деца с увреждания обявиха, че даденият от тях срок за изготвяне на нов закон е изтекъл на 1 октомври и досега няма свършено нищо конкретно по реформата в сектора. Те допълниха, че са свидетели на "лъжи до безкрай" и няма смисъл да присъстват на подобна среща.

Част от тях останаха обидени от изказвания на присъстващи на срещата и обявиха, че започват ефективни граждански протести. Според майките се прави опит политическите игри да се пренесат на техен гръб, което те нямали до позволят.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).