ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
МО отговори за комисия Чешнегирово: Не политиците, а разследващите да информират
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:54 / 06.08.2021Коментари (1)3767
© Getty images
Коректността изисква не политиците, а разследващите органи да дават пред обществеността обективна информация по инцидентите в Чешнигирово и Шабла. Това заявяват в позиция от Министерство на отбраната по повод днешната декларация на ГЕРБ за случая с 31-годишният старши лейтенант Тодор Манчев, който беше намерен прострелян дни след нахлуването по погрешка на американски части в цех в пловдивското село Чешнегирово. Работи се по версията самоубийство.

Бившите управляващи обявиха, че разполагат с информация за нарушения и злоупотреба със служебно положение, свързана със случая и поискаха комисия по случая. 

Ето какво отговориха от Министерство на отбраната: 

"Във връзка с декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС, поднесена от трибуната на Народното събрание от г-н Даниел Митов, Министерството на отбраната се въздържа да коментира в детайли случаи, които са обект на разследване от прокуратурата. Коректността изисква не политиците, а компетентните разследващи органи да дават пред обществеността обективна информация по споменатите инциденти в Чешнигирово и Шабла.

Тъй като е образувано досъдебно производство и на основание чл. 198 от НПК материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокуратурата. Министерството на отбраната е ограничено във възможността си да отговори подобаващо на въпросната декларация, която съдържа изкривена информация и неверни твърдения. За нарушения от такъв характер се носи отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс.

Но в отговор на крайно манипулативните твърдения и неверни внушения, категорично заявяваме, че министърът на отбраната не е наказвал старши лейтенант Тодор Манчев. С негови заповеди от 15.07.2021 г. (4 дни преди трагичния инцидент) са освободени от военна служба директорът на РСВП - Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел "Контрол и охрана" майор Георги Мерджанов - преки командири на старши лейтенант Тодор Манчев. В декларацията редом с другите неверни факти е сгрешено дори и военното звание на офицера.

 

Министърът на отбраната възложи три проверки от страна на Служба "Военна полиция" и на Инспектората на МО. Резултатите от проверките на Инспектората са предадени на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив. По повод изисканите от нас доклади от ПГ на ГЕРБ-СДС, сме отговорили, че чакаме за това разрешение от Прокуратурата.

За останалите подвеждащи твърдения в изнесената декларация нека се произнесат разследващите органи, след като приключат работа. Недопустимо е от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи.

По-рано от ГЕРБ обявиха, че имат информация, че доклад е предоставен от министър Панайотов точно на тези, които са посочени, че се опитват да прикрият случая, а именно полковник Сотиров - директор на служба "Военна полиция". Лейтенант Манчев е подлаган на натиск да промени показанията си и да поеме цялата вина по случая", заяви Даниел Митов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 06.08.2021 г.
+1
 
 
Димане още ли си наведен пред Сертов? От кога познаваше това момче? Знаешели какво е станало в Пловиди и по-точно в Чешнигирово. Знаеше ли,че момчето ще ходи на учението в Ново село? Какво направи , не като командир, а като човек? Да не би и ти да си на хранилка при семейството на момчето? Недейте да трупате дивиденти от една трагедия.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: