Лягаме под скалпела само в краен случай

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
09:26 / 16.09.2011
2557
Ситна цедка ще бъде въведена за операциите в болниците у нас. Хирурзите ще ни режат само в краен случай, едва след като бъдат проучени всички останали алтернативни възможности за лечението ни и се окаже, че скалпелът е единственото решение. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след среща със здравния министър д-р Стефан Константинов вчера.

Двамата са обсъдили необходимостта от въвеждане на конкретни стандарти не само за различните медицински специалности, но за лечение по диагнози, в които да бъде разписано ясно и точно при какви обстоятелства човек трябва да бъде опериран и в какви случаи да се търси алтернативен и по-нов метод за лечението му, за да не бъде травмиран с излишно рязане. До три месеца предстои да бъдат създадени експертни групи от специалисти на Министерството на здравеопазването, представители на БЛС и на дружествата по различни медицински специалности, които впоследствие да подготвят въпросните стандарти за лечението ни, когато влезем в болница.

За ситна цедка за операциите настоява и Европейският съюз. Лекарите на континента да премислят по няколко пъти, преди да хванат скалпела, и да режат само в краен случай, настояват оттам. Доктори от ЕС, включително и от новите членки, сред които са България и Румъния, назначават твърде много операции на пациентите дори в случаите, когато може да се мине и без тях, а проблемът да бъде отстранен чрез лапароскопия (безкръвна операция) или друг алтернативен метод. Това показва най-ново проучване на Европейския съюз. Сега медиците първо посягат към ножа и едва впоследствие, ако хирургическата интервенция не помогне, прибягват до друг вид лечение. Така не само пациентите се травмират, но се увеличават инфекциите и се затруднява по-масовото навлизане на иновации в здравеопазването, се твърди още в проучването. Затова здравните власти в отделните страни да преосмислят цялостно политиката си, като ограничат пряката оперативна намеса и я прилагат само когато тя е неизбежна за болния, препоръчват още експертите, осъществили изследването.

Според данните от проучването 4 от 5 операции на гръбнака в Германия са ненужни, 3 от 5 са били напълно излишно в Австрия и Полша. За България се оказва, че също 3 от 5 интервенции е можело да бъдат заменени с алтернативни.

В България операциите действително са ни в повече, защото нямаме критерии по диагнози кога трябва да се вкара пациентът в хирургическата зала и кога да се търси друг начин за неговото лечение, не скри д-р Цветан Райчинов. Болниците у нас определено имат сметка да слагат болния веднага на операционната маса, тъй като за това касата плаща повече и се печели добре обясни той.

В Европейските страни хората се тъпчат с повече медикаменти от необходимото и то по предписание на докторите, показват още резултатите от проучването. Оказва се, че в 36 на сто от всички случаи изписаните лекарства на пенсионери над 82-годишна възраст са били напълно ненужни. Това важи не само за нашата страна, но и за Румъния, Полша, Словения, Гърция и дори Германия и Австрия. Само в България, по информация на фармацевтичния бранш, годишно се изпиват медикаменти за 2,5 ­ 3 млрд. лв. В тази цифра влизат сумите, похарчени както за лекарства, отпускани по линия на здравната каса и от свободни продажби в аптеките, така и тези, с които ни тъпчат в болниците. Излишните операции и изписвания на лекарства цели лечебните заведения да вземат повече пари от здравните фондове, е заключението на експертната комисия при ЕС, осъществила проучването.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Смъртта на 5-годишно дете разтърси Южна България
Днес ни удря ново слънчево изригване
Кметът на Омуртаг пак го закъса
Вижте новата минимална заплата за най-ниската академична длъжност...
Кметът на Омуртаг пак го закъса
На много българи, които изпращат пратки с наложен платеж, ще им б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).