Листовките за шофьорските изпити стават електронни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
16:57 / 19.07.2011
4487
До края на годината листовките на изпитите за шофьорска книжка ще станат електронни, съобщи транспортният министър Ивайло Московски, цитиран от БТА.

Системата ще показва въпросите на монитор, а кандидатите ще отговарят чрез докосване на екрана (тъчскрийн), с мишка или с клавиатура. Системата ще отчита времето за решаване на листовката, ще генерира оценка на теста, а кандидатът ще може веднага да разбере къде е сгрешил.

В новия вариант на листовката сегашните 60 въпроса са сведени до 45. В зависимост от трудността на въпросите те ще носят от 1 до 3 точки, а положителна оценка ще се дава при 90% верни отговори. Кандидат-шофьорите ще могат да избират между 2 и 4 различни отговора, като се предвижда в някои от случаи верните отговори да са повече от един.

Получените резултати ще се нанасят автоматично в информационната система на "Автомобилна администрация" в реално време.

Целта на нововъведението е да се сведе до минимум възможността за манипулиране на резултатите от теоретичните изпити, каза министърът.

Системата ще бъде предоставена на лицензираните учебни центрове.

Електронно регистриране и заснемане ще се въведе и за техническите прегледи на автомобилите, за да е сигурно, че колата наистина е проверена.

Московски съобщи, че до миналата седмица на горещия телефон, на който се приемат сигнали за нарушения при пътническите превози, са получени 70 оплаквания и всяко от тях ще бъде проучено. Около 250 инспектори на ДАИ извършват проверките, по трасетата автобусите се контролират и от мобилни екипи.
Част от приходите от глоби по пътищата ще бъдат връщани в системата за техническо дооборудване и премии на инспекторите, чиито заплати били много ниски.

Източник: в. "Дневник"


Виж коментарите (13)
Още новини от Национални новини:
Загубихме голямо име във футбола, създател на легендарни таланти
Брюксел одобри изменението на Стратегическия ни план
След загинал при тежка катастрофа: Освободиха движението по АМ"Тр...
Ако пътувате към Пловдив, въоръжете се с търпение, няма да присти...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Автомобил помете металните ограждения на бул. "България" и спря н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).