ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лекар: Трите планови проверки на ДАЗД са много важни, защото определят насоката за развитие на държавните политики за децата на България
Автор: Йоланда Пелова 09:14 / 10.11.2022Коментари (0)797
©
Трите планови проверки на ДАЗД са много важни, защото определят насоката за развитие на държавните политики за децата на България. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус" доктор Теодора Иванова, председател на Държавна агенция за закрила на детето.

"Първата планова проверка е извършена в социални услуги за осигуряване за подслон на територията на страната. Това са така наречените кризисни центрове, където временно се настаняват деца, жертви на насилие. Проверката вече е приключила и съответните анализи са качени на сайта на ДАЗД - информацията е публична и достъпна за всеки.

Втората проверка е свързана с петте регистрационно-приемателни центрове на Държавната агенция за бежанците. Ние посетихме тези центрове и установихме дали се спазват условията за прием на малолетни  чужденци, търсещи международна закрила и второ, гарантирано ли е правото на децата за закрила срещу насилие и унизително отнасяне или наказание. Двете проверки приключиха и сме дали съответните указания.

В момента тече третата проверка , която е в отделите за закрила на детето и социалните услуги в общността по отношение на превенцията на риска за отвеждане на дете извън семейството. Очакваме резултатите, защото те са много важни".

Доктор Иванова обясни как работи ДАЗД по международните случаи, свързани с деца. 

"Експертите работят през цялата година по международни случаи, а само само за последното тримесечие те са три. Три деца в риск от социално насилие и ранен брак и четири деца от изоставяне от техните биологични родители, български граждани, на територията на различни държави. Едното дете е в Косово, едното е в Украйна и още две деца, които са на територията на Великобритания.

Искам да подчертая за последния случай, по който работихме. Той е свързан с дете с нидерландско гражданство. То е на 11 години и беше обявено от Шенгенската информационна агенция като безследно изчезнало. То е установено от нашите гранични власти по повод влизането му в България и веднага беше настанено в защитена среда. Детето беше отвлечено от своя баща, въпреки че нидерландския съд му беше отнел родителските права. ДАЗД незабавно координира работата си заедно с посолството на Кралство Нидерландия в България, заедно с отделът за закрила на детето Сердика и полицията в град Сливница.

По време на престоя детето беше настанено в специален център. Нидерландското посолство осигуряваше непрекъснат контакт, превод и подкрепа. Два дни по-късно майката, придружена от нидерландски социални работници, дойде, за да си вземе детето. ДАЗД получи благодарствено писмо от посолството на Кралство Нидерландия за усилията, които положи цялата българска държава, за да може изходът за това дете да бъде положителен".

Председателят на ДАЗД също разясни как Агенцията действа по всички въпроси, свързани с трудностите около осиновяването, вписването в регистрите за осиновяване на децата и разсиновяването им. 

"Това една изключително болезнена тема. В резултат на много идентифицирани трудности в процеса на подготовка за осиновяване на децата ДАЗД инициира разработването на две методически указания, които вече са финализирани. Те ще помогнат на хората, които са ангажирани в процеса на осиновяване за това как да действат.

Първите методически насоки за подготовка на дете за осиновяване дават общата рамка за подкрепа на специалистите, за да могат да гарантират най-добрия му интерес. Тук са включени представители на Министерството на труда и социалната политика, на Министерството на правосъдието, Агенцията за социално подпомагане, Акредитираните организации. Тези методически насоки вече са факт. 

Освен тях ДАЗД насочи усилията си към разработването на методически указания на дирекциите социално подпомагане за вписване в регистъра на деца, които могат да бъдат осиновени при условията на пълно осиновяване. Това са най-уязвимите деца, защото са лишени от родителска грижа. Тези указания дават насоки на социалните работници, на психолозите, на юристите как да работят при различните хипотези, когато трябва да впишат деца в тези регистри. 

Агенцията успя да разработи още един механизъм, който в момента е на гласувателна процедура, за да бъде разписан от съответните министри. Това е механизъм за работа и сътрудничество между институциите по работа с деца, въвлечени в родителски конфликти. Те са тежки и влияят на детето, така че ние се опитахме да разпишем отделните стъпки за действие, когато има случай на дете в риск, когато родителите са в тежък родителски конфликт".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: