ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кристиян Шкварек: В България има криза на политическото
Автор: Йоланда Пелова 17:28 / 01.03.2023Коментари (1)1205
© Фокус
Кристиян Шкварек, политически анализатор, представител на групата на Европейските консерватори и реформисти, в интервю за предаването "България, Европа и Светът на фокус" на Радио "Фокус"

Г-н Шкварек, вие наблюдавате случващото се у нас и имате винаги лично мнение, което отстоявате. Какви политически процеси ви правят впечатление през последните няколко месеца у нас?  

На вътрешно ниво в България много трудно е в момента да се говори за политически процеси поради простата причина, че се намираме в една много тежка политическа криза. Тази тежка политическа криза е украсена допълнително с още един по-дълбок слой с криза въобще политическото в България. Т.е. в България политическото почти отмира, на дневен ред взимат тези елементарни да речем нападки между партиите на личностна основа, обвинения, естествено в корупция, злоупотреби и т.н. – неща, които в България все повече се бъркат с политическото. Това не е политическото. Политиката като концепция, като наука е това, което касае полиса, това, което касае бъдещето развитие на нашето общество.

А какво е, какво е това тогава?  

Точно така. Ако се говори за това какво е, трябва да се влезе в разговора за потенциалните пътища, които винаги малко или много ни свеждат до разговора за идеологиите. Ние няма да открием топлата вода нито с вас тук в това студио.  

Разбира се.  

Нито в България. Те в Европа са горе-долу начертани в западния свят. Може би основно в момента има 2 основни пътя: това е към повече либерализъм, който в момента Западът е поел, този постмодерният тип либерализъм, не класическият, или някакъв тип консервативна реакция. Оттам нататък други пътища в момента вече, както имаше през ХХ век – комунизъм, фашизъм и т.н., няма отдавна, слава Богу, че няма. Следователно консервативното и либералното като сблъсък са двата основни пътя, които едно общество и политика може да поеме. България въобще не го обсъжда това нещо, защото както казах когато започнах, в България политическото е в криза.  

На какво според вас разчитат нашите политици? Смятате ли, че преобладават тези, които залагат на бъдещето на България за свои користни цели?  

Това е нещо, което е като бич за всяко едно демократично общество. Аз не съм чак такъв песимист, че ние сме най-зле винаги, в България всичко е най-зле, политиците са ни най-зле, хората са ни най-зле. Не, не е така. Човек когото малко се разходи из света или най-малкото погледне какво се случва, ние не сме някакъв фрапантен пример нито за най-корумпирана държава, нито за държава с най-лошите политици, камо ли за най-лошите избиратели и хора. Просто в България в момента за разлика от това, което беше камо ли 90-те, но и дори през последните може 5-6 години, помня 2017 година какви бяха темите, помните ли – Истанбулска конвенция, миграция, стратегия за детето, т.е. теми, които без значене какво е мнението ви по тях, те в себе си съдържат политически и идеологически заряд.  

Те са актуални и днес между другото тези теми.  

Те могат да са актуални, но в момента темите нямат политически и идеологически заряд, които са водещи в партийното надпреварване. Темите са: този крал ли е, онзи злоупотребил ли е, този какво е казал, как се е записал, ако щете дори имало ли е парапет или не е имало – едни такива простотии според мен, които практически нямат място в една зряла демокрация.  

Можем ли да говорим според вас, че се използват определени схеми за политическа комуникация?  

Схеми? Какво имате предвид под схеми?  

Схеми на партиите.  

Тя всяка партия си има стратегия някаква за комуникация, естествено за най-ефективен начин за изпращане на послания. Проблемът в България е, че предимно партиите в последните години изпращат тези послания само и единствено към ядрото си. Те са напълно ориентирани към ядрото си.  

А не към хората.  

Не към периферията, която евентуално може да се разшири, и това се вижда на изборите. Ние в момента имаме, осъзнавате ли, че първите две политически сили в България в момента взимат 500 до 600 хиляди гласа? Само преди 5 години, само през 2017 година първата сила взе 1.2 милиона, втората – 1 милиона. Т.е. тогава първата политическа сила, дори и втората взе толкова, колкото сега първата и втората заедно взети, а извинявам се, но за 5 години населението на България не е намаляло наполовина. Това показва, това е симптом на това, че в момента се говори само на ядрата, партиите са се затворили вътре в себе си, и съществува една голяма периферия, която вече въобще не се интересува от политиката.  

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи тези дни едно интересно изказване, което гласеше, че това, което беше причинено на България, османлия не го е правил. Какво мислите по въпроса? Вие сте историк.  

Какво визира според конкретно от това, което беше причинено? Последните 2 години предполагам, защото по принцип такава им е реториката.  

Да.  

Смятам, че това е много преувеличено. Естествено, че 5 века, аз го наричам турско робство, аз съм малко по-ретрограден, не го наричам османско присъствие или нещо от този сорт.  

И аз го наричам турско робство.  

Не може да се сравнява с абсолютно нито един следващ период по своята жестокост и тежест като последствия дори цивилизационен  на България. Последните 2 години имат много за какво да бъдат критикувани. Според мен има по-резонни начини това да се направи. Аз по принцип не обичам да изпадам в подобни крайности, защото те понякога ти отслабват тезата. Вместо да кажеш: Вижте в последните 2 години така и така, ние да речем загърбихме 25 години консервативна фискална политика дясна, която беше наследена още от Иван Костов насам, и България постоянно се стремеше да няма дефицити. Ето, вместо да се каже: Това беше огромна грешка, се казват някакви такива хиперболи, които според мен повечето хора даже ги отблъскват.  

Сега ще се насочим към последното проучване на Агенция "Алфа Рисърч“, днес излезе то, знаете, г-н Шкварек, на старта на предизборната кампания. Кои изборни данни според вас трябва да се вземат предвид предстоящите парламентарни избори в страната на 2 април и какво ви направи на вас впечатление?  

Кои изборни данни – имате предвид на коя партия или на коя агенция?  

От "Алфа Рисърч“ говоря, какво ви направи впечатление?  

Най-голямо впечатление ми направи това, че намаляват партиите в парламента, че най-вероятно няма да влязат тези най-малки формации, които в момента се борят. Те всичките са на 3 и нещо, ИТН беше на 3 и нещо, "Левицата“ и "Български възход“. Т.е. ако и трите не влязат, първото което е, че този парламент ще бъде по-малък, по-стегнат, по-малко шансове има така впрочем и за коалиция за съставяне на правителство, защото големите трябва да се разбират, а те са в най-жестоко обтегнати отношения. И другият проблем е, че това показва, че има все по-голямо непредставителство на политиката. Значи, ако имаш голям брой партии извън парламента, и всичките са с немалък процент, защото 3-3.5% не е чак толкова малко, това са десетки, ако не и над 100 000 човека, показва, че изборите и съставът на този парламент ще е все по-малко представителен за общото мнозинство в страната.  

Според вас "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ способни ли са да прекратят политическата криза в страната?  

Аз съм на малко по може би негативно ли или как да го нарека, агресивно мнение, според мен те я предизвикват. Според мен в България има едно разделение в момента, което е тройно, то не е просто ляво и дясно или нещо от този сорт, просто двойно както е в западните държави, в момента имаш 1/3 от политически партии от спектъра, от тези 6, които са в парламента, БСП и "Възраждане“ можем да ги наречем неевроатлантически. Това е 1/3. Има 2/3 партии, които са евроатлантически. Това са ГЕРБ и ДПС, и "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“. Тези обаче 2/3 евроатлантически партии са в гражданска война практически. И единственият начин за кабинет е по някакъв начин да се случи кабинет между тях. Те в момента в условията на войната в Украйна не могат да си позволят да направят кабинет, коалирайки се с нещо извън тези 2/3 евроатлантически консенсус, с БСП или с "Възраждане“. Значи, само тези партии вътре в този евроатлантически консенсус могат да направят кабинет. И единствената причина да се случва той по мое мнение, поне от това, което наблюдавам в последните 6 месеца, защото половината от този евроатлантически консенсус "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“  отказват да се направи такъв кабинет. Не знам точно какво чакат, защото ако продължаваме просто да отказваме кабинет, ние можем още 3 години да си продължим по този начин без каквото и да било правителство.  

Какво очаквате от новите избори?  

Очаквам честно казано повече от същото. Според мен нещата ще са почти идентични с тези на предишните избори, с изключение на "Български възход“, които няма да влязат, и това, че обединението "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ заедно може би ще вземат толкова колкото ГЕРБ взе на предишните избори заедно. Т.е. те по-скоро ще изгубят няколко процента от своето обединение, от това, което имаха разделени на миналите, което е логично. Защото вижте сега, в тях има едно ядро – това е демократичното градско ядро в София, в големите градове, предимно на "Демократична България“, и към това ядро "Продължаваме промяната“ донесоха една голяма периферия от хора в страната, които не са градски демократично-либерални хора, така космополитни хора. Съчетаването на двете отблъсква тази периферия. И аз смятам, че още повече хора ще отпадат от тази периферия, които в един момент си казват: "Абе тез ни набутаха в коалиция с градските либерали“.  

Вие смятате така, Бойко Борисов смята, че това ще бъде най-лесната кампания.  

Лесна в какъв смисъл го казва?  

Ами не знам, може би лесно ще победи?

Не съм сигурен дали е точно така и не съм сигурен какво визира. Според мен няма да е лесна кампания за абсолютно никой, тъй като да се прави кампания в условията на пети подред такива избори най-малкото е срамно. То е срамно пред избирателите. Представете си, че сте на тяхно място, че сте политик, който за пети път си отива в района, избирателния район – и какво им казваш, как ги поглеждаш? "Айде пак, айде този път ще стане“ – ама ти така каза предишните 4 пъти. Какво му е лесното на това? Много е трудно да се прави кампания за пети път подред.  

Със сигурност е така, да. Г-н Шкварек, бих искала да насочим разговора и малко така да го разширим, в по-широк аспект да погледнем на нещата. Каква според вас трябва да бъде политиката на България днес спрямо съседите ни през настоящата година? Знаем какво се случва.  

Аз се притеснявам, че за последните години, то не са години, пардон, те са може би са вече даже десетилетия, по-скоро съседите на България имат политика спрямо нея, а тя няма спрямо тях. Т.е. в съседните ни държави има някаква целенасочена политика, някаква въобще визия какъв е техният интерес спрямо България. Турците имат един интерес спрямо България, сърбите имат друг, в Македония дори започва да се оформя политика спрямо България – те да речем финансират свои лобисти в Словения, в Бенелюкс, които масово облъчват така да се каже западната академия и медии с тяхната гледна точка за история спрямо България. България като че ли няма политика спрямо своите съседи. България не съм чул да извади 20-30 милиона, което за България са нищо де факто като бюджет, и да ги даде на някакви западни лобисти, които да защитават нашата гледна точка през историята спрямо Македония и Сърбия, и да имаме някаква целенасочена политика спрямо нашето малцинство в Сърбия. Ние като че ли нямаме политика към нашите съседи, а трябва да имаме. Така че преди да ви кажа каква да е, първо ви казвам, че ние трябва да започнем да имаме политика спрямо съседите си, после можем да говорим каква тя трябва да бъде.  

А защо според вас липсва такава?  

Ами лисва воля, политическа воля, а липсва политическа воля, и тук вече ще прехвърля топката от политиците към избирателите, защото политиците в една демократична държава, в една демокрация по принцип правят това, което избирателите ги натискат. Значи гръцките политици защитиха гръцкия национален интерес спрямо Македония и настояваха за смяната на името, защото гърците излязоха, стотици хиляди, мисля 300 000 излязоха в Солун на протести за името. Ами тогава системата работи. В България независимо какво се случва, независимо какви действия предприемат българите примерно към Македония, излизат 5 човека на протест, 6 човека. Значи, българите нямат натиск към своите политици, следователно политиците нямат политика към нашите съседи. И това ще продължава така докато в България има политическа апатия, тук вече навързваме към предишния ни разговор преди 10-15 минути, че в България има криза на политическото.


Още по темата: общо новини по темата: 813
28.06.2023 »
24.06.2023 »
02.06.2023 »
29.05.2023 »
13.05.2023 »
09.05.2023 »
предишна страница [ 1/136 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.03.2023 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: