ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Красимир Манов: Въпросът е да си изиграем добре картите
Автор: Йоланда Пелова 19:19 / 09.10.2023Коментари (2)948
©
Идеята за транспортен коридор от Солун, през Бургас и Варна до Констанца, с възможност за удължаване към Молдова е много добра. Въпросът е да си изиграем добре картите. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" енергийният експерт Красимир Манов по повод срещата на премиерите на България, Гърция и Румъния в Евксиноград днес.

"Надявам се Денков да успее, макар че той ще е премиер само да февруари-март месец, и едва ли би се получило нещо позитивно от негова гледна точка, тъй като времето е много малко, а тези проекти са доста разтегнати във времето, изисква се доста време, за да се реализират. А нефтопроводът е от изключителна стратегическа важност за България. Аз съм скептичен, защото виждам какво правителство управлява. И може отпред да стои Денков, но зад него са Борисов и особено Пеевски. Не виждам тези хора как ще работят за интересите на България, след като те през всичките тези години са работили за интересите на Русия. Примерите са ясни", добави Манов.

По думите му засилване на връзките с Гърция и Румъния би допринесло за изключителна добавена стойност и печалба за България: "По съществуващия газопровод, по който ние дълги години получавахме природен газ от Съветския съюз тогава, през Молдова, Румъния, България и отивайки част за Гърция, друга за Турция и т.н., този т.нар. "Трансбалкански газопровод“, сега се обръща в обратна посока - юг-север, както подчертаха и премиерите на срещата, особено Мицотакис и т.н., обръща се за да може да се достави газ за Европа", обърна внимание енергийният експерт и уточни, че има няколко проблема.

"Първият проблем е включването на България и Румъния в Шенген - половината от въпросите на днешната пресконференция се въртяха около това, а то е изключително важно. Но Австрия, в която има много силно руско влияние, и Нидерландия, която ще загуби от това, ако се развият гръцките пристанища и започне там да се стоварват огромни товари и да се транспортира газ, петрол и т.н., те  затова и ни спират влизането в Шенген, това е въпрос, който би трябвало да се реши и ние трябва да окажем натиск.

Благодарни сме на Гърция, която ще ни помогне много сериозно. Ще печелим от това нещо, но трябва да се реализира.

Вторият проблем: От изключителна важност за България е да се направи петролопроводът "Александруполис“ за Бургас. Ще го свържем с Варна и натам до Констанца, защото и в Бургас, и в Констанца има огромни рафинерии, но пак възникна проблем при при нас, и това е, че нашата рафинерия е собственост на руска компания "Лукойл“", обърна внимание Красимир Манов.

По думите му България отдавна е трябвало да национализира рафинерията.

"Виждате какво се случва в съвременния свят - нападението на Русия над Украйна има много несигурни бъдещи събития и ние трябваше да сме решили еднозначно този въпрос. Нашето правителство се държи като защитник на руските интереси в България, а тази рафинерия е от стратегическо значение. Защо да строим нефтопровод при положение, че рафинерията е на Русия, те и сега мога да си получават петрол от Новоросийск?

Нашето правителство удължи дерогацията почти до крайния срок, още една година, така че те работят в руски интерес. Взимаме си рафинерията, правим го този петролопровод, който ще засили и националната сигурност на България, защото енергийната сигурност е първа точка от националната сигурност на България", коментира още Красимир Манов.


Още по темата: общо новини по темата: 47
25.04.2024 »
25.04.2024 »
24.04.2024 »
03.04.2024 »
03.04.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.10.2023 г.
0
 
 
Коридора от Александропули до Украйна е по-важен. Да върви американското ОРЪЖИЕ да подклажда войната.
Aнонимен
на 10.10.2023 г.
0
 
 
А коридора от Варна до Бургас става все по-разбит и окаян.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: