Консервните фабрики закъсаха за плодове
Консервните фабрики закъсаха за суровина. Все повече преработвателни заводи са принудени да внасят плодове и зеленчуци от страни, където производството е субсидирано. Това се отразява негативно на родното земеделие и на практика е износ на национален доход, коментираха от Съюза на производителите на плодове и зеленчуци.
Например в производството на зеленчукови продукти средногодишно са използвани повече от 10 хил. тона доматен концентрат, като над 85 на сто от него е от внос. През първата половина на 2007 година са внесени с 58 хил. тона повече консервирани плодове и зеленчуци на стойност 43,1 млн. евро. В сравнение със същия период на 2006 г. увеличението е с почти 26 хил. тона, или с 81%. Най-голям дял сред чуждите стоки имат зеленчуковите консерви. В същото време продължава увеличението и на износа на родни продукти, но с много по-бавен темп. Прирастът на вноса е 2,7 пъти по-голям от увеличението на износа.
Липсва дългосрочна държавна политика за отглеждането и преработката на плодове и зеленчуци за бранш, който по традиция е експортно ориентиран, твърдят от сдружението. Оттам искат всички заинтересовани страни да се съберат на 20 март в Пловдив и да обединят усилията си в решаването на проблема.
Източник: в. "Стандарт"