Конфискуват пачки по над 5000 лева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:50 / 08.06.2010
2751
Плащанията в брой на суми над 5000 лв. ще бъдат забранени. Разплащанията на по-големи суми ще става задължително само по банков път. Това предвижда проект на закон за плащанията в брой, който е подготвен от Националната агенция за приходите и е депозиран в Министерството на финансите, съобщи директорът на НАП Красимир Стефанов. Вероятно той ще бъде внесен и разгледан от парламента след актуализацията на бюджета.

Ако гражданин не спази забраната, ще бъде глобен за първо нарушение с 25% върху платената в брой сума, а при второ нарушение - с 50%, предвижда проектът. За фирмите глобата е 50% за първо нарушение и 100% при второ. Така ако фирма бъде хваната втори път да плаща голяма сума в брой, ще бъде конфискувана цялата пачка.

В момента има случаи, когато в брой се разплащат сделки за по 10-15 млн. лв., което го няма никъде в Европа, каза Стефанов. Очакваме с тази мярка да бъдат изкарани на светло 90% от всички обороти, допълни той. НАП е внесла във финансовото министерство и предложение за промяна в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Тя предвижда управляващите във фирми, уличени в данъчни престъпления, да не могат да регистрират други дружества.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).