Комисията за кражбата на данни от НАП с 11 препоръки за киберсигурност

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:42 / 20.02.2020
2183
Временната комисия, която беше създадена след безпрецедентната кражба на данни от системите на Националната агенция по приходите (НАП), днес ще представи в парламента своя доклад. Това съобщават от БНР, като допълват, че в окончателния вариант на доклада се съдържат 11 препоръки към институциите, за да подобрят своята киберсигурност.

Анкетната комисия предлага да се въведе възможността за персонално носене на отговорност, която обаче ще бъде за подизпълнителите, с които финансовото министерство сключва договори.

В момента максималното наказание за киберпрестъпление е до три години лишаване от свобода, а в повечето случаи дори и да има осъдени лица, те биват освобождавани от наказателна отговорност или им се налага условна присъда.

Комисията настоява и за предефиниране на деянията, свързани с дигитални престъпления, и преразглеждането на Закона за личните данни.

Освен това депутатите от комисията са стигнали до извода, че през последните 20 години комуникационната и информационната инфраструктура на НАП са изграждани поетапно, което създава пробойни в сигурността. Проблемът е, че през този период не е помислено за интегрирането на нови софтуери със старите.

Депутатите посочват и друг пропуск - сключването на договори за закупуването на нови софтуери, без в тях да е включена и поддръжката на системите.

Затова препоръката е да се извърши пълен одит на всички централни и общински администрации, а при сключване на нови договори за софтуер да бъдат включвани и каузи за носене на отговорност от страна на изпълнителите.

Препоръчва се и по-внимателен подбор на ИТ-специалистите в администрацията и преразглеждане на техните възнаграждения. От БНР допълват, че се очаква парламентът да обсъди и приеме доклада на временната комисия, с което нейната дейност приключва.

Виж коментарите (0)

Още по темата (91):
26.02.2024 Отмениха глобата от над 5 млн. лева, наложена на НАП за теча на лични данни
06.03.2023 Започва делото за хакерската атака срещу НАП
13.05.2021 Осъдиха НАП за теча на лични данни след хакерската атака през 2019 г.
14.01.2021 Вдигнаха заплатата на шефката на НАП
09.09.2020 Споразумение между Германия и България е помогнало на хакерите, ударили НАП
01.09.2020 Съдът не пожали НАП
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).