ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кой как разпределя директните си плащания?
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 11:42 / 29.09.2020Коментари (0)308
©
Директните плащания, които заемат своето достойно място в Първи стълб на Общата селскостопанска политика (ОСП), подпомагат конкурентоспособността на земеделците в различните държави членки на ЕС по няколко различни схеми. 

Кой има право на глас за Стратегическия план?

Всяка държава членка избира сама как да прилага различните схеми и как да разпределя средствата по начин, по който ще помогне на своя земеделски сектор.

Три схеми от директните плащания са задължителни за всички страни членки и това са: схемата за базово плащане, зелените плащания и субсидията за младите фермери. При всички държави членки 30% от помощта, отредена за директни плащания, е за зелените субсидии. Въпреки това много държави не прилагат плащания за млади фермери, които представляват едва 2% от цялостното плащане. Това са Чешката Република, Естония и Унгария.

Но ето как са разпределени средствата между схемите за директни плащания във всяка държава членка през 2015 г.



Източник: Европейска комисия

Процентът, който се заделя за Схемата за базова помощ, е различен във всяка държава. Докато Люксембург е с най-висок процент на базовото плащане в ЕС, България не използва никакво базово плащане. Страната ни залага на единното плащане на площ, което заема дял от 47% от общите директни плащания. В Ирландия пък 68% от директните плащания са от базовата схема за директна подкрепа. Белгия, Дания, Германия, Ирландия, Гърция, Испания, Франция,Хърватска, Италия,Люксембург, Холандия, Австрия, Португалия, Словения, Финландия, Швеция, Обединеното Кралство – Англия – нямат никакъв процент единно плащане на площ, а само базово плащане.

Доброволна обвързана подкрепа

Малта използва най-висок процент обвързана подкрепа в ЕС, като тези плащания заемат до 57% от общата сума за директни плащания. Обвързаната подкрепа поддържа производството на определени продукти в трудни и кризисни времена. Производството на тези продукти може да е важно не само за доходите на фермерите, но и с оглед на причини, свързани с икономиката, социалната сфера и околната среда.

Преразпределително плащане

10 държави в ЕС прилагат преразпределително плащане, което помага на малките ферми в нужда. По правило 30% от националния бюджет може да бъде отделен за преразпределително плащане. Сумата, която се изплаща на всеки фермер, е една и съща и може да бъде платена само за първите хектари, за които фермерът има право на подпомагане. Тази сума е различна спрямо приоритетите на съответната държава.

През 2015 г. Франция определи преразпределителното плащане на 25 евро/ха, докато в белгийския регион Валония то е 127 евро/ха.

На фона на притока на финансовия ресурс за директните плащания  в България, които представляват 47% от общия бюджет, се откроиха редица слабости. Настъпи промяна в структурата на земеделието. За относително кратък период от време субсидията на декар преориентира производството и инвестициите към направления с по-ниски разходи за единица площ (зърнени и маслодайни култури), където подкрепата е значително по-висок процент от себестойността на продукцията. 

В резултат на този и други фактори интересът към секторите с висока добавена стойност – животновъдство, плодове и зеленчуци, намаля значително. Видим е и спадът на производства на традиционни за страната продукти.

По-честна или по-нечестна нова ОСП за България?

Наблюдава се не само изкривяване на пазара на земеделска земя и рента, но и на пазара на труда в страната. Плащането на площ, без значение на производителността, повиши интереса към земеделската земя. Нараснаха средните цени на земята с 2,5 пъти, а рентите - с близо 80%. Това поставя под сериозен риск дългосрочната устойчивост на стопанства с по-нисък марж на печалбата за единица площ.



И докато държавите, които са с базисно плащане, могат да предложат по-добро заплащане, работниците от държавите с плащания на хектар, като България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и други, емигрират. 

Ще успее ли България да се справи с тези проблеми в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) чрез балансирани плащания, предстои да разберем.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: