Кирил Дрезов: Забравеният български геноцид в Източна Тракия е най-нещастното събитие в историята от 20 век

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
12:40 / 01.04.2023
9878
Нямаше да има геноцид на българите нито 1913, нито 1923 година ако не се беше случило престъпното безумие на 16 юли 1913 година. Това каза Кирил Дрезов, директор на Звеното за Югоизточна Европа в университета Кийл, консултирал експертно правителства и банки в аудиокаста "Това е България" на "Фокус" в отговор на въпроса 

"Сега наближава 110 годишнина от това събитие, това е най-нещастното събитие в българската история от 20 век и без него турската армия нямаше да наруши лондонския договор, нямаше да се надигне башибозука в източна и западна Тракия, нямаше да има десетки хиляди жертви, нямаше да бъдат изгорени стотици къщи в Тракия и България нямаше да преживее последиците от едно страшно поражение", каза Дрезов.

"Започва през 1913 година от сегашни турски провинции, започва със селото Булгаркьой, където се очертава подхода на турската армия към българското население и то е да се избият всички мъже над 12 години. Мъжкото население се избива от доста ниска възраст, а пък женското население се завлича по турски села и там с него се издевателства и в последствие по голямата част от женското население и малките деца успяват да се спасят", обясни той.

По негови думи именно в Източна Тракия се очертава подход за етническо прочистване, който 1915 година е приложен към арменското население.

"Почти забравения български геноцид в Източна Тракия става като една проба на много по-мащабните изтребвания на арменци и в последствие на гърци и други", каза в заключение Кирил Дрезов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).