Картофопроизводителите ще получат 2 млн. лева за борба с вредителите

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
16:20 / 04.04.2023
708
Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" утвърди финансов ресурс от 2 млн. лева за 2023 г. по Схема за държавна помощ "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани", свързани с изпълнение на мерки по "Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae)", съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие".

С оглед прилагане на държавната помощ през програмен период 2023 – 2029 г., на 31 март 2023 г. е предприета пренотификация пред ЕК съгласно приложимия от 1 януари 2023 г. Регламент (ЕС) 2022/2472 на Комисията. Схемата е със срок на прилагане до 31.12.2029 г., като нотифицирания максимален бюджет за целия период е 15 000 000 лв.

Целта на схемата на държавна помощ е ограничаване на загубите от разпространението на почвени вредители по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae) на територията на Р България.

Чрез помощта се компенсират част от разходите на земеделските стопани за закупуване на продукти за растителна защита за контрол на почвения вредител.

Размерът на помощта за борба с неприятели по картофите е до 100 % от разходите по закупуване на продукти за растителна защита за предотвратяване разпространението и унищожаване нашествието от почвени вредители от сем. Телени червеи (Elateridae).

Земеделските стопани могат сами да избират продукта за растителна защита, който да прилагат, като се подпомагат до 100% от стойността му, но не повече от 1 200 лв./ха, с ДДС.

Следва да се има предвид, че когато сумата на заявените средства надхвърля размера на определения годишен бюджет, се определя коефициент на редукция, с който се преизчислява размера на помощта на всеки заявител.

Предстои ДФ "Земеделие", съвместно с Министерство на земеделието да изготви указания за предоставяне на помощта.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Искат промени в шофьорските курсове заради тежките катастрофи нап...
Обмислят нови обезщетения при пенсиониране
Техническа грешка на матурата по БЕЛ
"Хайде", "боя", "ерген" не са български думи
Важна информация за изборите в чужбина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).