ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кампания 2024: Чертайте през службите по земеделие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:30 / 14.05.2024Коментари (0)1007
©
CAP4US

Земеделските стопани да не губят време и да очертават през службите по земеделие в системата ИСАК. Това беше призивът от представителите на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) по време на срещата с фермери в Пазарджик, на която присъстваха заместник –министърът на земеделието и храните Иван Капитанов, директори на дирекции и експерти във ведомството.

Базовото плащане на площ за Кампания 2023 ще бъде доплатено тази седмица

Информационната Кампания за директни плащания 2024 г. стартира по график в областните градове на страната. В поредица от материали Агри.БГ ще ви запознае с новостите за 2024 г., както и с най-обсъжданите на срещите със земеделците казуси.

Бюджетът на директното подпомагане за 2024 г. е увеличен на 817 072 343 евро, от които: за Основно подпомагане на доходите за устойчивост (ОПДУ) – 392 040 192 евро; за Допълнително подпомагане на доходите за устойчивост (старото преразпределително плащане)  – 93 424 140 евро; за млади земеделски стопани – 12 217 718 евро; за малки земеделски стопани – 2 875 000 евро; за памук – 2 557 820 евро.

Кампанията по заявяване на директни плащания тази година стартира на 22 април чрез ИСАК и е предвидено да приключи на 24 юни, като няма да се прилагат санкции за закъсняло подаване на заявления до самия краен срок. В момента се чака и одобрението на Европейската комисия на измененията в Стратегическия план.

„Проектите на наредби са качени за обществено обсъждане, през това време ние целим да съберем земеделските производители по области, за да можем да чуем мнения, въпроси и предложения, свързани с кампанията, след което да обобщим в срока, който остава”, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов.

Той призова за активност по подаване на заявленията. Стана ясно, че за област Пазарджик към момента са очертани малко под 20% от допустимите площи за подпомагане. В Пловдив те са 25%.

Оказа се, че в СЕУ не само не може да се чертае, а не може изобщо да се стартира заявление. Въпреки че целта на системата е да облекчава земеделските производители и служителите в администрацията, проблеми с нея продължава да има. Фермерите на срещата питаха дали да чакат „заработването” на СЕУ или да отиват в службите по земеделие и да подават там през ИСАК, защото ако започнат в службата, после не могат да чертаят в СЕУ и обратното.

„Всяка година нещата са в последния момент. Ето, в момента тече чертаене, а ние нямаме никаква яснота, нямаме достъп до програмата. Да не говоря, че в СЕУ, като си качваш правните основания, изобщо не ти излизат, имотите не са навързани, няма изкуствен интелект вътре. Този, който е наел земята, е качил договора, този, който е с първичния договор, не ги е занесъл още и вътре става една какафония – правни на всички или правни на никой…”, оплака се производителка.

„Колегите работят, СЕУ е иновативно решение за тези, които имат техническата възможност. Ще артикулираме проблема с колегите от ДФ”Земеделие”, уточни зам.-министър Капитанов, тъй като на срещата нямаше представители на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ).

В ИСАК има вече 800 000 ха очертани площи чрез земеделските служби", каза Георги Праматаров, директор на дирекция “Идентификация на земеделските парцели”, но не се ангажира със срок кога ще заработи подаването на заявления през СЕУ. 

От агроминистерството подчертаха, че за 2023 г. в електронната система е имало започнати едва 1900 заявления и приключени 300, при общ брой подадени за кампанията 65 000 заявления.

Следва да уточним, че проблеми с програмата имаше и тогава. Освен това тази година фермерите се бяха настроили да чертаят през СЕУ като репетиция предвид заявките, че в бъдеще това ще се случва само оттам.

Д-р Драгомир Господинов, директор ГД „Земеделие и регионална политика”: Нека земеделците отидат в земеделските служби, за да може да мине гладко кампанията по очертаване.

От въпросите и коментарите на фермерите може да се обобщят няколко основни искания – навременно и ясно информиране за всякакъв вид изменения, промяна на срокове и плащания, както и спазване на сроковете в Индикативния график, като специално за обвързаното подпомагане плащанията да са до края на март, за да не се губи ефектът от тях

Предвид проблемите от 2023 г., започващи още от информационната кампания, късите срокове за реакция след промените, после - Системата за мониторинг и понятието „активен фермер”, земеделците настояха за гаранции, че лошият сценарий няма да се повтори и тази година. „На първо четене” те получиха уверение, че досегашните проблеми за изчистени и не следва да се повторят. Ще видим.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

CAP4US

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2024/2025
Олимпийски игри в Париж 2024
Бул. "Васил Априлов" минава под Централна гара
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: