ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Какви приеми по ПРСР предстоят през 2023?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:24 / 09.05.2023Коментари (0)347
©
Предстоят пет приема на проектни предложения по 4 подмерки от Програмата за развитие на селските райони, става ясно от публикуваната Индикативна годишна работна програма за 2023 г. За съжаление, никоя от тях не е насочена директно за подпомагане на земеделски дейности. 

Фермерите чакат отварянето на подмярка 6.3, но какво всъщност предстои?

Още преди месец десетки организации от сектори „Плодове и зеленчуци“, „Птицевъдство“ и „Свиневъдство“, се обявиха против хаотичното и необосновано според тях разпределяне на последните средства от ПРСР за изминалия вече програмен период.

Въпреки тяхното предложение с остатъчните средства да бъдат увеличени бюджета на последните приеми по подмерки 4.1 за инвестиции и 4.2 за преработка, Министерството на земеделието се придържа към плана си. За да не позволи загуба или връщане на средства, те са насочени основно към държавни структури и учебни заведения.

Подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“

Приемът е планиран за периода май-юли. От общия бюджет, който възлиза на 50 млн. евро, могат да се възползват единствено дружества с държавно участие за дейности по превенция на земеделските земи от вредното въздействие на водите – „Напоителни системи“ ЕАД.

Подкрепата ще бъде насочена към инвестиции в напоителни системи, използвани само за селскостопански цели извън земеделските стопанства. Максималният размер на допустимите разходи за проект е 50 000 евро, а минималният – 15 000 евро.

Два целеви приема по подмярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“

За общо 9 млн. евро могат да кандидатстват само университети в областта на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост – два в Пловдив и един в Стара Загора. 

Приемът е планиран за юни-септември, а съфинансирането е до 80%. За един проект могат да се получат минимум 15 000 евро и максимум 3 млн. евро. Ще се подпомага закупуването на лабораторно оборудване за лабораторни проби и анализи.

Още 6 млн. евро се отпускат за прием, чийто единствен допустим кандидат е Изпълнителна агенция борба с градушките (ИАБГ). С тези пари ще се закупуват дронове като нов способ за борба с градушките. Включват се и общи разходи, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги.

Приемът е планиран за юни-септември, като за един проект се дават минимум 15 000 евро и максимум 6 млн. евро.

Подмярка 1.2. „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“

Приемът се очаква в периода май-юли с общ бюджет от 6 млн. евро. Максималният процент на съфинансиране е 100 %. Безвъзмездната помощ се дава под формата на стандартни разходи за демонстрационни дейности и разходи за инвестиции.

Допустими кандидати са организации, които предоставят трансфер на знания чрез демонстрационни дейности. Те трябва да провеждат научно-изследователска или образователна дейност в областта на селското или горското стопанство или на хранителните технологии. Организациите трябва да разполагат със собствени опитни полета и лаборатории.

Допустими демонстрационни дейности са организиране и провеждане на обучения. Подпомагането включва и разходи за инвестиции, включително за закупуване или вземане на лизинг на нови машини и оборудване до пазарната цена на актива. 

Максималният размер на допустимите разходи е до 350 000 евро за инвестиции, като част от проектно предложение за демонстрации.

Подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“

Заявления ще се приемат в периода май-юли. Предвиден е общ бюджет от 20 млн. евро. Минималният размер на допустимите разходи е 10 хил. евро, а максималният – до 400 хил. евро. Максималният процент на съфинансиране е 50%.

Това е единствената подмярка в индикативната програма за тази година, по която могат да кандидатстват земеделски стопани или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите.

Сред допустимите инвестиции са развитие на услуги във всички сектори, производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление и развитие на занаяти и други неземеделски дейности.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: