ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Как да постигнем по-високи добиви от слънчоглед
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:13 / 02.06.2020Коментари (0)3121
Слънчогледът е култура, особено взискателна към балансираното подхранване. За осигуряването на желания добив е необходимо внасянето на комплекс от микроелементи в хелатирана форма, за лесно и пълноценно усвояване от растенията в точния момент.

Недостигът на бор особено при по-слаби, леки, пясъчни и кисели почви, както и в региони с ранна лятна суша, може да доведе до силна фитотоксичност, а при силен дефицит във вегетационния период може да се стигне до загиване на растенията преди настъпването на цъфтежа.

За превенция и лечение на недостига на бор Ви предлагаме два продукта с изключително качество - Бороплюс на Valagro и Кодамин B-Mo на SAS.

Бороплюс

Основните предимства на Бороплюс са усвоимата форма - бор в комплекс с етаноламин, която е най-усвоима от растенията, както и чистотата на синтеза. Бороплюс е без никакви примеси, видимо доказателство за което е яркожълтият цвят на продукта. Съветът на нашите агрономи е да вложите 150 мл Бороплюс, на два пъти - първите 50 мл/дка заедно с хербицида, за да използваме влиянието на бора върху нарастването на здрав и пълен корен. Бързото развитие в дълбочина на основния корен осигурява на слънчогледа по-обилен достъп до влага и хранителни елементи, които са ключови за изхранването на надземните части. Второто внасяне е в доза 70-100 мл/дка във фаза бутон.

Каква е ролята на Бороплюс във фаза бутон?

Той дава възможност за опрашване и при по-висока температура на въздуха. Поленовият прашец при температура над 27-28 градуса има намалена опрашваща способност. С приложението на Бороплюс процесът на опрашване продължава нормално и при високи температури. Това е особено важно при по-късни хибриди и късна сеитба. Когато питата започне да натежава, борът предпазва от рязко пречупване на стъблото, за да може да се доизхрани питата. И не на последно място, Бороплюс играе роля за формирането на добра листна маса, която е от особено значение за изхранването - една двойка листа храни по един кръг от питата. 

Кодамин B-Mo

Кодамин В-Мо е течен листен тор, който освен бор (6,4%), съдържа молибден (0,2
©
Фитосанитарна токсичност при слънчогледа
%) и аминокиселини (12,3%) с растителен произход. В допълнение към коригирането на дефицита на бор, чрез комбиниране на бор с аминокиселини и молибден, се насърчава синтезът на протеини и се създават синергии, които подобряват придвижването и проникването им през клетките. Така се улесняват физиологичните процеси през цялата вегетация на растенията. Освен това, Кодамин В-Мо спестява на растението изразходване на собствената му енергия и стимулира устойчивостта към неблагоприятни условия, увеличавайки добивите и качеството. Дозата е 200-250 мл/дка, като могат да се правят от 1 до 3 приложения. 

Симптоми при недостиг на молибден при слънчогледа:

Още в най-ранна фаза се развива междужилкова хлороза (3ти-4ти лист);При по-силна степен на молибденов недостиг по краищата на листата се образуват некротични петна и листата се извиват в лопатковидна форма (листната петура наподобява лъжица).

Недостигът на сяра, особено във влажни и недобре дренирани почви, може да се преодолее с продукта Магне Рапс S в доза 200-250 мл/дка във фаза от 6-та двойка листа до начало на бутонизация. 

За добро качество на маслото и идеално изпълнени ядки, препоръчваме внасянето на комплекс от микроелементи. Те ще стимулират обменните процеси в надземната вегетативна маса и ще задействат усвояването от корените. Пълноценното листно подхранване по време на залагането на първите 6-8 двойки листа е много по-полезно за добива от внасянето на азот в почвата. Тук имаме няколко много добри предложения.

Валагро EDTA MIX ще осигури на растенията всички необходими микроелементи, хелатирани с EDTA за перфектно усвояване - магнезий, желязо, бор, молибден, манган, цинк и мед. Приложението е добре да бъде разделено на два пъти - 50 гр/дка при 4-6 двойка листа и 50 гр/дка във фаза бутон. Друг вариант е да вложите 100 гр/дка във фаза бутон, за да осигурите доброто изхранване на питата.

Мастър 3.11.38 във фаза бутон ще осигури необходимото подхранване с калий, за да може да се отвори добре питата, да се изпълни и след това да се изхрани. Дозата е 250 гр/дка. С Мастър можете да бъдете спокойни, че необходимите макроелементи ще достигнат бързо и сигурно до растенията, защото кристалният тор е с цялостна и моментна разтворимост. 

©
Същият слънчоглед, след две третирания с Мегафол в доза 250 мл/дка
Кодафол 4.16.28
 е предложението ни от испанския производител SAS. Той също ще осигури пълен хранителен ефект, а дозата при него е 200-300 мл/дка.

Стрес от ниските пролетни култури, засушаването и използването на хербициди

Във фаза бутон или във всеки един момент, когато забележите симптоми на стрес при културата (причинен от големи температурни амплитуди, суша, проливни дъждове, градушки), можете да приложите биостимулатора Мегафол. Той ще осигури бързо и ефективно справяне със стреса и ще подпомогне придвижването на бора до питата. Препоръчваме превантивното внасяне на Мегафол в доза 150 мл/дка или в по-висока доза след стресово събитие - 200-250 мл/дка.

Другият продукт, който можете да използвате за общо подхранване и при състояния на стрес, е Кодафол Максимус.

Той е комбиниран продукт, който освен аминокиселини и природни стимуланти от водорасли (10,66%), съдържа и комплекс от макро и микроелементи - азот(10,4%), фосфор (14,3%), калий(3,9%), магнезий(0,39%), манган(0,98%), бор(0,14%) и цинк(0,68%). Действа ободряващо и антистресово, увеличава производителността и качеството на продукцията. Приложете го от фаза 8-12 лист до края на вегетацията на слънчогледа в доза от 100 до 300 мл/дка, в зависимост от състоянието на културата и желания ефект. 

За да предпазите растенията от стреса на променливите пролетни температури, осигурете им балансирано подхранване с микроелементи и антистрес биостимулатори. Те ще ви се отблагодарят с едри пити, пълни с качествени семена!

За повече информация и съвети се обърнете към Вашия регионален търговски представител-агроном от Булагро.

Пълен списък с нашите агрономи ще намерите ТУК
Рекламна публикация
РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: