Изчезналият за 36 дни Галин: Исках почивка от математиката, прегрях

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:38 / 16.09.2016
11654
Многократният златен медалист по математика Галин Статев, който изчезна за 36 дни и бе открит като клошар, ще пропусне следващия семестър в университета в Германия, пише "168 часа". 

"Галин ще си почине за около шест месеца от математиката и засега няма да се връща в Германия. Каза ни, че има нужда за един семестър просто да спре с ученето, а след това ще реши какво да прави.

Просто напрежението му дошло в повече и трябвало да се откъсне за момент от тази среда. Изчезването му било преднамерено, но той ни каза, че бил решил да се върне тогава, когато почуства, че камъкът е паднал от сърцето му".

 Това разказа пред "168 часа" бащата на Галин Статев Красимир Статев. Математикът изчезна на 4 август, когато пристига с автобус в София към 21,30 часа вечерта на Централна автогара, но не се обажда нито на семейството си, нито на приятели. 

На 9 септември, малко след 17,00 часа столичен автопатрул забелязал Галин в ж.к. "Борово", в близост до 6-то районно управление в София. За да установят неговата самоличност, те поискали личната му карта.

"След като показал документа, те установили, че той е изчезналият математик, който се търси из цялата страна. Бил в много добро здравословно състояние и нямал следи от побой, не приличал на типичните клошари", каза още бащата. 

Веднага след като полицията му се обадила, той и жена му тръгнали за София. При срещата им момчето не се държало странно, а напротив. То се радвало да ги види и дори им казало, че му липсвали през тези дни. 

"Когато го видяхме с жена ми, си отдъхнахме. Представяте си какви мисли са ни минавали през главата за това какво се е случило с него, та дори и най-лошото. Той се усмихна и ни прегърна. Не изглеждаше зле, нито отслабнал, нито тъжен. Галин - такъв, какъвто си го познаваме. Качихме се в колата и тръгнахме вече спокойни, че си е при нас. 

Каза ни, че съжалява за това, че не е звъннал да предупреди какво се случва с него и не знаел, че в цялата страна ще започне да се говори точно за неговото изчезване", разказва още Красимир Статев. 

И досега Галин отказва да разкаже какво точно се е случило през този близо месец и половина, когато е бил на улицата. Той им споделил, че искал да се откъсне от абсолютно всичко, затова дори подарил смартфона и лаптопа си на случайно минаващи покрай него непознати хора.

"Първото нещо, което беше важно да го питаме, е как се чувства, дали нещо го боли, да не би някой да го е нападнал, дали не му се е случило нещо, за което не знаем. 

След това дойде и въпросът какво е правил на улицата и как е решил да живее там, но отговор така и не получихме. Той ни каза, че не желае да се връща назад и че иска да започне на чисто, като си даде малко почивка и освободи главата си от всички ангажименти и задължения, които имал досега", признава бащата.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).