ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ивета Чернева: Сега е моментът да хванем последния влак за Шенген
Автор: Йоланда Пелова 10:47 / 17.11.2022Коментари (1)850
©
Ивета Чернева, международен анализатор, е интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Европейската комисия призова Съвета на Европейския съюз да не се бави, а да вземе всички необходими решения за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство. Това се посочва в съобщение на Комисията. От Европейката комисия дават положителна оценка за постигнатите от трите държави значителни постижения в прилагането на правилата за "Шенген“. Макар в момента България, Румъния и Хърватия да са обвързани отчасти с правилата за "Шенген“, проверките по границите с другите страни от Европейския съюз са запазени, отчитат още от Европейската комисия. Пълното присъединяване към Шенгенското пространство е изискване за тези държави и следователно трябва да им бъде разрешено да се присъединят, щом изпълняват условията. От Брюксел посочват още, че разширяването на Шенгенското пространство ще повлияе положително за повишаването на сигурността, като осигури допълнителна защита на общите външни граници и ефективно полицейско сътрудничество. 

Според оценката премахването на граничните проверки ще спести време и ще улесни хората и бизнеса. Становището на Европейската комисия за България е, че страната ни е въвела силно управление на границите с ефективно наблюдение и систематични гранични проверки. Темата ще коментираме в следващите минути с международния анализатор Ивета Чернева. Г-жо Чернева, отговаря ли на реалността у нас положителната оценка на Европейската комисия за страната ни?  

Ние чакаме да влезем в "Шенген“ вече над 10 години. Техническите параметри всъщност са покрити. Но както винаги, проблемът е в политическата воля. Вижда се, че когато някакво решение, някакво гласуване става още по-близо, започват да се надигат недоволства, да кажем не само от Холандия, а Швеция също се изказва негативно за нашето влизане в "Шенген“. Миналата седмица също говорих с посланика на Дания в България. Той каза, че не е само Холандия, а Дания също е против България да влезне. 

Защо е против? Какво ви казаха? 



Казаха, че става въпрос за престъпност, за организирана престъпност, става въпрос за други проблеми, така че не става въпрос за техническите параметри. Те вече са покрити. Виждаме, че когато образно казано ножът опре до кокала, се вижда, че не е само Холандия, а също и други държави, които можем да ги наречем "северната тройка“ – Холандия, Дания, Швеция, които едва ли ще гласуват "за“ на 8 декември, когато предстои гласуването на всички министри на вътрешните работи от страните членки. Така че не става въпрос за технически параметри. 

Да обаче на фона на убийството на полицай на българо-турската граница, как ви звучи становището, че България е въвела стабилно управление на границите с ефикасно наблюдение и системни гранични проверки, борбата с трансграничната престъпност е приоритетна и се управлява и чрез международно полицейско сътрудничество, включително с "Европол“? 

Смятам, че оценката на Европейската комисия е обективна, защото това са параметри, които се изпълват вече повече от 10 години, така че смятам, че не е само политическо изявление, мисля, че това е обективна оценка. 

В кои сфери според вас България засили "Шенгенската архитектура“? Този термин се използва в становището на Европейската комисия. 

Обезопасяването на външната граница на Европейския съюз, там са въведени доста реформи. Няма значение, че този инцидент, който гледахме с граничния полицай – такива неща се случват, не мисля, че това всъщност е индикативно за… 

Напротив, този случай беше безпрецедентен за Европа.  

Да, но мисля, че… 

Не се наблюдава често. 

Да, не се наблюдава често, но не мисля, че като цяло е оценка за цялото състояние.  

Как очаквате да се приеме този призив от Съвета на Европейския съюз? Допускате ли, че въпреки положителната оценка, вие казахте, че има и държави против, но молбата на Европейската комисия ще бъде ли удовлетворена все пак? 

Мисля, че сега е времето, ако ще се случва гласуването, защото само след няколко седмици всъщност председателството на Европейския съюз отива в Швеция. Ако не хванем този влак с Чешкото председателство, ще трябва още доста да чакаме, защото според мен Швеция няма да приоритизира "Шенген“ за България и Румъния. Сега е моментът да хванем последния влак.

Защо според вас Швеция няма да го направи това? 

Защото техните нагласи, истинските им нагласи се проявиха през последните дни. Партии, вътрешната комисия на шведския парламент гласува "против“ и мисля, че е назряла съпротивата срещу гласа ни за "Шенген“ в шведската политическа система, не мисля, че ще ни помогне.

Г-жо Чернева, как ще коментирате изнесената информация до момента за падналата ракета в Полша? Удобна информация ли ни поднесоха, кой според вас стои зад атаката на територията на НАТО? 

Мисля, че се разбра, че това е било украинска ракета, която просто се е заблудила и пазейки Украйна, тази ракета се разбива малко зад границата с Полша. Но това не е руска ракета, както вече се изясни.  

Ако този инцидент обаче бъде определен като една "грешка“, то какви последствия според вас би могъл да има той, подобни "грешки“, освен че два човешки живота бяха погубени? 

Това е също нещо като стрес тест на системата, да се види как би реагирало НАТО в такава ситуация, но тук важното е да се отбележи, че това не е атака срещу Полша, това не атака, а е грешка, изолиран инцидент. 

Колко големи според вас са рисковете от сблъсък между НАТО и Русия?  

Сега всичко е изолирано и капсулирано в Украйна. Не смятам, че Русия, атакувайки Полша, е някакъв наистина реалистичен сценарий. Но трудното е това, че от някакъв инцидент, ако самите не проявят отговорност и трезвено не го погледнат, това е инцидент, който може да предизвика в бъдеще сблъсък. Но най-важното е да се отбележи, че и НАТО, и президентът на Полша  казаха, че това не е атака от страна на Русия. Там, където е всъщност опасното, може заради грешка да се възпламени всичко. 

И към още една международна тема бих искала да ви насоча. Стана ясно, че Доналд Тръмп отново ще се кандидатира за президент на САЩ. Във ваше интервю за нашата медия преди време вие прогнозирахте това и заявихме, че Тръмп ще бъде на власт. Как сега стоят нещата според вас? Ще му бъде ли трудно на Тръмп този път да се върне?  



О, благодаря ви за въпроса, да. Последната ми книга всъщност точно се занимава с това – обратния път към властта на Доналд Тръмп. Много, много коментатори погледнаха резултатите от междинните избори в САЩ и заключиха, че Доналд Тръмп вече не е такава ключова фигура, защото негови кандидати поголовно не спечелиха. Но най-вече трябва да се замислим, че всъщност Доналд Тръмп все още има много, много привърженици. Така че аз не бих го отписала. 

А как ще се отрази това на България, ако той се върне отново на власт? Как ще се отрази това на България според вас? 

Ами когато републиканците са на власт, по принцип те се фокусират повече на Източна Европа, така че ако Доналд Тръмп се върне на власт, отново ще бъде отворен дебатът за повече харчене за отбрана. Той ще се фокусира отново върху Китай – това са неговите теми.


Още по темата: общо новини по темата: 360
27.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
22.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.11.2022 г.
0
 
 
Шенген през крив макарон
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: