Историята на българската авиация оживява в нова експозиция в Крумово

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:02 / 10.10.2012
3311
Президентът на Република България Росен Плевнелиев ще открие новата експозиция на Музея на авиацията в Крумово - филиал на Националния военноисторически музей, на 14.10.2012 г. (неделя) от 11:00 часа. На събитието по повод 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министрите Августина Цветкова и Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов, кметът на Пловдив Иван Тотев и областният управител на Пловдив.

Новата експозиция представя развитието на българската авиация от първия полет, извършен от Йожен Годар по време на първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив (1892 г.), до наши дни. Основно място е отделено на бойната ни авиация - участието й във войните, унищожаването й след Ньойския договор (1919 г.) и възраждането й през 30-те години, превъоръжаването след Втората световна война и ролята й по време на Студената война, участия в учения на НАТО и използването й при бедствия и аварии. 

Включена е и темата за създаването и развитието на българското самолетостроене и фабриките в Божурище, Ловеч, Казанлък. Показани са опитите на българските конструктори да създадат самолети и първообраза на вертолета. Представени са гражданската и селскостопанската авиация. Отделна зала е посветена на българското участие в космически изследвания. 

Част от постоянната експозиция са спускаемият апарат на космическия кораб" Съюз 33", с който се приземяват космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, космически прибори, участвали в различни експерименти в космоса и образци на храна за космонавти, както и оригиналният самолет на Георги Божинов, патентован през 1912 г. във Франция и конструиран през 1926 г. в България. 

Интерес представляват вещите на героите от Втората световна война капитан Чудомир Топлодолски, майор Стоян Стоянов и части от двигателя на самолет "Месершмит 109 Г", на който е летял поручик Димитър Списаревски. В новата експозиция намират място и част от последните дарения на Музея на авиацията - бележника на първия ни пилот Симеон Петров, предметната книжка на поручик Продан Таракчиев, извършил с поручик Радул Милков първия боен полет в историята на военната ни авиация, и часовника на летеца-изтребител от Втората световна война подпоручик Стефан Маринополски.

По време на събитието ще се обявят резултатите от дарителската акция по възстановяване на водосамолет (хидроплан) АРАДО - 196 А - 3 "Акула", инициирана от Президента на Република България Росен Плевнелиев.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нови ремонти на АМ "Тракия"
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити
Гърмежи и валежи до часове
Публикуваха отговорите за втората матура
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).