Искат 300 лв. глоба за носене на бурка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
11:22 / 23.04.2016
3456
Нов проект за носенето на бурки подготвиха съветниците от Националния фронт за спасение на България в Пазарджик.

Това стана след часове разгорещено обсъждане на двата проекта за промени в Наредбата за обществения ред, забраняващи дрехи, които скриват лицето на публични места. В новия проект са отразени препоръките, дадени в дискусията от граждани.

В новия вариант остава основната забрана за "носенето на публични места на облекло или части от облекло, което прикрива изцяло или отчасти лицето и/или пречи за идентификация или разпознаване на лицата от граждани, органи на реда или технически средства".
Уточнено е, че забраната важи за всички официални институции и обекти на урбанизираната територия, свързана с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации или общодостъпни места. Както и в случай на придвижване, превоз и престой в пътни превозни средства.

Посочени са изключения: ако облеклото се налага по здравословни причини или от професионална необходимост, или ако е с временен характер за спортни, културни или други подобни прояви, както и за домовете на гражданите или в официалните места за молитва на съответното вероизповедание.

В оригиналния вариант изключения бяха предвидени само при работа, за която Кодексът на труда регламентира специални защитни средства и за деца до 14 години при студ под 0 градуса. В тази част проектът на НФСБ понесе доста критики, конкретно бе посочен и пример с маскарадните игри, които в много селища са многовековна традиция.

За първо нарушение глобата е 300 лева. Началният размер е намален, след като в обсъждането бе прието, че 50 лева няма да имат дисциплиниращ ефект, а 500, колкото бе наказанието за първо неспазване, са по-трудно събираеми. Санкцията за всяко следващо нарушение остава 1000 лева.

Отпадат обаче глобите за служители и институции, допуснали посетители с прикриващи лицето облекла, след като бе направена забележка, че не може те да носят отговорност за виновно поведение на други хора.

Не е ясно дали текстът ще бъде внесен в настоящия си вид на сесията на Общинския съвет на 27 април. В края на обсъждането участниците се споразумяха двата проекта да бъдат обединени в един, включващ положителните им страни и отговарящ на европейските норми. 

Вариантът на кмета Тодор Попов е по-предпазлив, предвижда забрана само за общински и държавни институции и обекти. Много от участниците в обсъждането посочиха, че в този си вид той е половинчат и няма да постигне очакваните резултати.


Източник: Дарик

Виж коментарите (3)

Още по темата (28):
29.11.2019 Жена с бурка шокира читател! Той: Виждаха й се само очите!
14.10.2016 Заради новоприет закон oтменят забраната за носене на фереджета в Пазарджик
30.09.2016 Решено: Забраниха бурките на публични места в България
04.08.2016 Глоби за 2400 лв. за носене на бурки наложени в Пазарджик за 3 месеца
28.07.2016 Духовни водачи: Забраната на мюсюлманското облекло щеше да доведе до ответна реакция
15.06.2016 Парламентът прие закона срещу бурките
Още новини от Национални новини:
Напаст ликвидира хиляди декари в Родопите
Стефан Янев: Не разбрах защо беше нужно това извънредно заседание...
Хампарцумян: Aко "Уникредит" и "Пощенска банка" придобият ПИБ, то...
Кирил Петков коментира трагичната катастрофа, няма идея защо е пр...
Бизнесмен от най-стария морски курорт в България: Премахваме олин...
Ръст на заплатите до 6-7 години, ако България стане част от евроз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).