Искат 30 км/ч ограничение за всички автомобили в населените места

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (30)
13:53 / 12.07.2010
3784
Да се въведе 30 км/ч ограничение за всички автомобили в населените места. Това е една от мерките, които предстои експерти от Пътна полиция и специалисти по градоустройство на територията да обсъждат в идните месеци. Мярката се налага заради завишения брой ПТП в населените места и заради факта, че е успешна в други държави от години. Ограничението ще важи за всички населени места, където има много пешеходци и велосипедисти. 30 км е долната граница в скоростта, при която човек може да пострада тежко. Ограничението обаче няма да важи за скоростни отсечки като "Цариградско шосе" например. Експерти пък предричат, че ако тази максимална скорост стане 30 км/ч, броят на глобените водачи ще се увеличи двойно.

Освен 30-те км/ч експертите ще предложат да се направят и двойно повече легнали полицаи в тези зони, за да може шофьорите и при нежелание да намаляват скоростта. Именно заради високата скорост и неправилното изпреварване стават най-много катастрофи у нас. Ежегодно поради превишена и несъобразена скорост загиват над 470 души и над 3600 биват наранявани. Скоростта оказва определящо въздействие за броя на катастрофите и тяхната тежест, мотивират се експертите.

В зоните, които ще са ограничени със съответните знаци, трябва да се отдели значителна територия за пешеходци и велосипедисти. Сега ограничението в населените места е 50 км/ч.

В момента тази зона е въведена в населените места на по-голямата част от страните на Европейския съюз. Според данните на различни държави се твърди, че "зоната 30км/час" е едно ефективно и ниско струващо мероприятие. След въвеждане на "зони 30" вместо разрешените до тогава 50км/час в Холандия е постигнато намаляване на средния брой на нараняванията с приблизително 25%. Освен това се намаляват шумът, вредните емисии в населените места и качеството на живот като цяло. Друго предложение, което се обсъжда, е всеки шофьор, който се блъсне в стълб, дърво или напусне платното и се преобърне, задължително да губи книжката си и да се явява на изпит, за да получи отново правото да седне зад волана. Това пък е една от мерките в проектозакона за движение по пътищата, които в момента се обсъждат в държавно-обществената комисия по безопасност на движението.

От началото на годината 365 души са загинали при катастрофи, а ранените са над 3800.

Източник: в. "Новинар"


Виж коментарите (30)
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).