Инженер: Панелките стават вечни за обитание, ако бъдат премахнати факторите, които оказват негативно влияние върху връзките им

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:11 / 17.10.2023
56160
Първите панелни блокове в България са построени в средата на 50-те години на XX век, а последните – около 1990 г. Според действащата Наредба номер 3 от юли 2004 г. проектният експлоатационен срок на жилищата, изградени от панели, е 50 години. Спират ли да бъдат годни за живеене сградите след въпросните петдесет години е въпрос, който регулярно излиза в публичното пространство.

При добра поддръжка на сградата, независимо от нейната конструкция, експлоатационния срок може да бъде удължен – не казвам вечно, но с много голям срок“, казва пред подкаста на Economic.bg "Едно наум“ инж. Атанас Ангелов. Той е председател на Управителния съвет съвет на Българската асоциация на архитектите и инженерните консултанти и гостува 

По думите му, ако бъдат премахнати факторите, които оказват негативно влияние върху връзките между панелите – като влага например, сградата практически става вечна.

Слабото място на панелните блокове са връзките между панелните. Важно е те да бъдат обследвани. В момента в България това е пропуск, но и нямаме капацитета да евакуираме населението и да го направим, така както се прави в други държави“, казва инж. Ангелов.

И описва процеса по саниране в България като просто подобряване на енергийната ефективност на сградите.

Полезното в случая е, че при санирането се предотвратяват течовете от покрива. Основните проблеми са навлизане на вода при фугите и връзките“, уточнява инж. Атанас Ангелов.

"На този етап обследването на връзките се осъществява механично“, казва инж. Ангелов и посочва, че според Наредбата, ако видимо всичко е наред, сградата се счита за годна.

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", но сега пък го ...
Страшен потоп в наш областен град
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Страшен порой се изля над столицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).