Индекс на мизерията: В Русия, Гърция, Испания, Италия и Хърватска се живее по-мизерно от България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (44)
15:50 / 31.01.2016
15090
За трета поредна година Венецуела е най-нещастната икономически страна в света, показва Индексът на мизерията, съставен от проф. Стив Ханке. Показателят се изчислява по следната формула - от сбора на нивото на безработица, инфлацията и лихвите по кредитите, се изважда реалният ръст на брутния вътрешен продукт.

През последната година индексът на мизерия на Венецуела скочи до небесата главно поради високата инфлация, достигайки 214,9 пункта при само 106,3 пункта през 2014 г.

Ситуацията в Украйна се влошава - страната вече е втора в света, след като през 2014 г. беше четвърта.

Сирия не е включена в изследването, защото Ханке базира своите изчисления на данни на Economist Intelligence Unit, където не са включени показатели за страната.

А къде е мястото на България? Ситуацията се подобрява поради постигнатата през 2015 г. дефлация, намаляването на безработицата и икономически растеж, който е сред най-високите в ЕС. В последното годишно изследване страната се нарежда на 13-о място, като с по-лоши показатели от нас от страните в ЕС са Гърция, Испания, Хърватия, Кипър, Португалия, Италия и Словения. Безработицата и лихвите у нас все още са на по-високи нива, отколкото в повечето страни от ЕС.

Източник: ClubZ


Виж коментарите (44)
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).