"Има такъв народ" няма да внася предложение за промяна на изборната система и мажоритарен вот

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (24)
14:42 / 15.04.2021
22445
На този етап "Има такъв народ" няма да внася предложение за промяна на изборната система и мажоритарен вот, стана ясно от изказването на представителя на партията при откриването на 45-ото Народно събрание Тошко Йорданов. Основната задача пред парламента ще е промяната в Изборния кодекс, заяви той. По думите му целта е всеки българин да може да гласува. 

Предложенията, които ще бъдат внесени още днес, в първия ден на парламента, включват премахване на ограничението за брой изборни секции в чужбина, възможност за гласуване на българите в чужбина по пощата, видеонаблюдение в секциите и смяната на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Йорданов беше категоричен, че няма да има предложение за мажоритарен вот, но ще бъде внесено предложение за намаляване на субсидиите за партиите до 1 лев на получен глас.

Този парламент закъсня с шест месеца, защото властта се беше вкопчила във властта и отказа да изпълни нормалната процедура - предсрочни избори, заяви още представителят на втората по големина парламентарна група в Народното събрание.

Той допълни, че парламентът няма да изкара пълния си мандат. "Ще изкара колкото трябва и много скоро ще стане ясно колко", каза още Йорданов.

Предложението за мажоритарен вот беше включено в референдум, проведен по искане на "Шоуто на Слави" през 2017 година. Идеята беше България да бъде разделена на 240 едномандатни района и да се проведат мажоритарни избори в два тура, но 44-ото Народно събрание отхвърли искането.

2,5 млн. души подкрепиха референдума на "Шоуто на Слави", а водещият Слави Трифонов няколко години по-късно вече е лидер на "Има такъв народ".

Според Тошко Йорданов такава промяна трябва да направи само партия с мнозинство, каквото ИТН няма.

Виж коментарите (24)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).